Cégvilág

Aszteroidát bányászna a Google-érdekeltségű cég

Egy, a Google vezetőinek érdekeltségébe tartozó cég ezer milliárd dolláros üzletet remél a Föld körül keringő aszteroidák bányászatából. A cég több, milliárdos befektetőről beszél, és elviekben a 10 legjobb bányászcég egyikében is partnerre találtak.

A Planetary Resources Inc., az aszteroida bányászatban érdekelt cég – amelyet a Google vezetői támogatnak – több, milliárdos befektetőt is megnyert, és bejelentésük szerint, már a világ egyik legnagyobb bányászcégével is tárgyalnak – írja a Bloomberg

A cég célja, hogy a világon elsőként, Föld körüli pályán keringő aszteroidán fémet - többek között platinumot - bányásszon. Eric Anderson, társ-alapító szerint: pontenciálisan több ezer millárd dollár értékben nyerhetnek ki fémet az égitestekből.

„Ha a lépésről-lépésre megtervezett útjukon sikerrel végigmennek, azt hiszem, hosszú távon valóban ígéretes jövő elé néznek” - mondta Ben Taylor a Surrey Egyetem kutatója. „Kérdéses azonban, hogy olcsóbb lesz-e egyáltalán egy aszteroida hatalmas készleteit bányászni, mint a Föld kevés tartalékát” - nyilatkozta a Bloombergnek.

A Földre is aszteroidák becsapódása révén került platinum. Egy 500 méter átmérőjű aszteroida annyi platinummal rendelkezik, mint az egész bolygó. A cég honlapja szerint, a művelet energetikailag olyan egyszerű lenne, mint a holdraszállás.

Az előzetes felmérések kedvéért, egy űrteleszkópot szándékoznak fellőni, amihez Richard Branson cége, a Virgin Galactic LLC biztosítaná a hordozót. A cég befektetői között tudhatja Kavitark Ram Shriramot, a Google igazgatótanácsának tagját, illetve Charles Simonyit, az International Software Corp. magyar származású alapítóját. Tanácsadóként James Cameron filmrendezőt és producert is feltünteti a cég honlapja.

Világgazdaság Online-->

aszteroida Google
Kapcsolódó cikkek