Cégvilág

Dinnye ügy - Budai szerint kartelleztek, a GVH eljárást indított

A Gazdasági Versenyhivatal eljárást indított az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt., az Auchan Magyarország Kft., a CBA Kereskedelmi Kft., a Lidl Magyarország Kereskedelmi Bt., a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. és a TESCO-GLOBAL Áruházak Zrt. vállalkozásokkal, továbbá a Magyar Dinnye Szövetség Közhasznú Egyesülettel és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanáccsal szemben versenykorlátozó megállapodás tilalmának feltételezett megsértése miatt.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) észlelte, hogy az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt., az Auchan Magyarország Kft., a CBA Kereskedelmi Kft., a Lidl Magyarország Kereskedelmi Bt., a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. és a TESCO-GLOBAL Áruházak Zrt., továbbá a Magyar Dinnye Szövetség Közhasznú Egyesület és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács vélelmezhetően megegyeztek egyrészt a Magyarországon termesztett görögdinnye 2012. július közepétől alkalmazandó áraiban, másrészt abban, hogy a Magyarországon kívül megtermelt dinnyét nem, vagy csak diszkriminatív árazással forgalmaznak Magyarországon.

„A szóban forgó vállalkozások és szervezetek a fenti magatartásukkal valószínűsíthetően megsértették a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény 11. §-ában és az Európai Unió működéséről szóló szerződés 101.
cikkében foglalt tilalmakat” – írja a GVH.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozások és érdekképviseleti szervezetek a jogsértést elkövették. Az eljárás a tények tisztázására, és ezen keresztül annak megállapítására irányul, hogy történt-e jogsértés. A versenytörvény alapján az eljárás befejezésének határideje 6 hónap, amely azonban – az ügy bonyolultságától függően – két alkalommal, egyenként legfeljebb 6 hónappal meghosszabbítható

Budai: És akkor mit tudnak velem csinálni?

Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti ügyekért felelős államtitkára augusztus közepén egy Algyőn tartott fórumon azt mondta a gazdáknak: eddig egyetlen kormány sem mert hozzányúlni a multinacionális áruházláncokhoz, az államtitkár szerint azonban a dinnyeakció sikeres volt: soha az utóbbi években ilyen magas árat nem kaptak a magyar termelők a dinnyéért, mint idén.

A Népszabadság tudósítása szerint kilátásba helyezte, hogy letörik azokat a szervezett csoportokat, amelyek Románián keresztül Macedóniából hoznak be dinnyét, és őstermelőként, magyar termékként árultatják az utak mentén, illetve a nagybani piacokon.

Budai beismerte, hogy "kartelleztek", de a magyar dinnyetermelők érdekében. "A Gazdasági Versenyhivatal is azt mondta, hogy én kartellezek. Igen? És akkor mit tudnak velem csinálni? Vagy a minisztériummal? Vagy a kormánnyal?" – tette fel a kérdést az államtitkár.

A Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a Kossuth rádióban pedig azt nyilatkozta: csak arra kérték a nagy üzletláncokat, hogy ebben az évben is a tavalyihoz hasonló árban indítsák és fejezzék be a dinnyeértékesítést, és külföldről ne vásároljanak. Mint mondta, az üzletláncokkal történt megbeszélésen „árakról nem is volt szó”.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek