BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Duplájára bővíti magyar gyárát a Haribo

Nyolcszáz millió forintos vissza nem térítendő állami támogatást kapott a Haribo Hungária Édességgyártó és Forgalmazó Kft., amely megkétszerezi a közel 5000 négyzetméteres nemesvámosi gyártócsarnokát.

A gyár bővítési munkálatai júniusban kezdődtek és a tervek szerint a jövő év első felében fejeződnek be.

Arról azonban nem kaptunk tájékoztatást, hogy az elmúlt évben 48 szellemi és 152 fizikai dolgozónak munkát adó cég hány munkahelyet teremt a komplex technológiafejlesztésre és a foglalkoztatás támogatására kapott állami támogatással végrehajtott beruházás révén, csupán annyit közöltek: tervezik az alkalmazottak számának növelését.
Ha pedig csak tervezik, felvetődik a kérdés: milyen alapon ítéltek meg – a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapja szerint május 30-án – 800 millió forint közpénzajándékot a vállalatnak?

De nem csak az állam támogatta a Haribót, hanem a Haribo Invest Ingatlan- és Vagyonkezelő Kft. is támogatta szlovák testvérvállalatát. Amint az éves beszámolók kiegészítő mellékletében olvasható, a társaság két éve ajándékozási szerződés alapján 85 millió forintot fizetett a szlovákiai Haribo SK s.r.o. cégnek, így aztán a társaságnak 2010-ben adófizetési kötelezettsége a negatív adóalap miatt nem keletkezett. A Haribo Invest mérleg szerinti eredménye ugyanis így 2,78 millió forint veszteség lett.

Ezt a céget tavasszal magába olvasztotta a Haribo Hungária Édességgyártó, mégpedig – amint a csak írásban kommunikáló társaság írta – azért, mert "optimalizáltuk a vállalati struktúrát és egyszerűsítettük a bürokráciát." Az 1999-ben alapított Haribo Invest Kft. kiegészítő melléklete szerint az elmúlt három üzleti év során a dolgozók átlagos statisztikai létszáma nulla fő volt.

A Haribo Hungária 2002 júniusában felavatott termelőüzeme egyébként 48 fővel, egy gyártósorral és két csomagológéppel indult és év végére 1550 tonna gumicukrot gyártott. A folyamatos fejlesztés eredményeként 2005-ben már 9 ezer, a következő évben több mint 10 ezer tonnára bővült a gumicukor termelés. Most azonban arról sem tájékoztatta lapunkat a vállalat, hogy mennyi készült tavaly és mekkora lesz a kapacitás a gyárbővítés révén. A társaság termelésének mintegy 30 százalékát adja el a magyar piacon, ugyanakkor örvendetesen bővül a kivitel: a tavaly előtti 4,674 milliárd forinttal szemben az elmúlt évben már 5,357 milliárdra rúgott az export. A nemesvámosi gumicukor legfontosabb piacai Oroszország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia valamint Hollandia, Belgium, Németország.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.