Cégvilág

Egyszerűbben juthatnak gázártámogatáshoz a nagycsaládosok

Szeptembertől egyszerűbben juthatnak gázártámogatáshoz a nagycsaládosok - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) pénteken az MTI-vel.

Az NFM a Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési Program Egyszerűsítési Programjában foglalt feladatának megfelelően most a nagycsaládos gázárkedvezménye igénybevételéhez kapcsolódó adminisztratív terheket csökkenti. A szeptember elsejétől hatályos új rendelkezések - egyéb változások mellett - már nem írják elő a kérelem évenkénti benyújtását sem - hangsúlyozta a tárca.

Mint írták: a nagycsaládosok gázárkedvezményének lényege, hogy az erre jogosultak nagyobb földgázmennyiséget vásárolhatnak egyetemes szolgáltatási áron. Ez a lehetőség mintegy 320 ezer embert érint, a változásokkal a nagycsaládosok egyszerűbb eljárásban igényelhetik a kedvezményt - tette hozzá az NFM.

Közleményük szerint szeptembertől nemcsak az a fogyasztó lesz jogosult a kedvezményre, aki családi pótlékban részesül és egyúttal egyetemes szolgáltatási szerződést kötött, hanem az is, aki egy háztartásban él egy családi pótlékban részesülővel és az egyetemes szolgáltatási szerződést maga kötötte. A szolgáltató eddig ugyanis csak a vele szerződőnek biztosíthatta a kedvezményt, emiatt sokan a gázmérő átírására kényszerültek.

A jövőben a kedvezmény - a jogosultsági feltételek fennállásáig - határozatlan időre jár. Az új rendelkezések ennek megfelelően már nem írják elő a kérelem évenkénti benyújtását. A kedvezményezetteknek 2013-tól csak az esetleges változásokat kell bejelenteniük. A Magyar Államkincstár viszont köteles évenként ellenőrizni a nyilvántartásában szereplők jogosultságát - írta az NFM.

A módosító rendelkezések elkerülhetővé teszik az évközbeni lakóhely- és szolgáltatóváltásából adódó esetleges vitákat. A fogyasztóval korábban szerződött egyetemes szolgáltató ugyanis a fogyasztó kérelemére igazolást állít ki az év során már igénybe vett kedvezmény mértékéről. Az új szolgáltató ennek alapján csak a kedvezmény fennmaradó részét biztosítja az új felhasználási helyen.

Mindezek mellett a jövő évtől egyszerűsödik a benyújtandó igénylőlap tartalma is. Továbbá 2013 januárjától már az év során bármikor benyújtható lesz a gázár-támogatási kérelem. Egy pontosított előírás szerint a kedvezmény visszamenőlegesen legfeljebb 2 hónapra vehető igénybe, a szülést követően így elegendő idő áll rendelkezésére a kérelem benyújtásához - olvasható az NFM közleményében.

nagycsalád NFM gáz gázár család gázártámogatás
Kapcsolódó cikkek