Cégvilág

Ezzel csábítja a nagyágyúkat az EBay

Miközben a kereskedők a válsághoz alkalmazkodva rugalmas és olcsó megoldásokat keresnek, az EBay igyekszik meglovagolni ezt a hullámot és magához csábítani a jelentős kereskedelmi cégeket a fő rivális Amazontól.

"Ahogy a kereskedők új lehetőségek után néznek, az EBay természetes szövetségesnek tűnik és jobb partnernek, mint az Amazon" – mondta ezzel kapcsolatban Sucharita Mulpuru, a Forrester Research elemzője a Reutersnek. Az Amazon saját készleteket vásárol nagykereskedelmi áron és azt adja tovább, az EBay viszont nem rendelkezik raktárkészlettel. Emiatt egyrészt rugalmasabb, másrészt nem fenyegeti a partnereket azzal, hogy belelát az üzletmenetükbe.

Az EBay több céget is magához csábított ennek segítségével, ezek közé tartozik a Barnes & Noble, a Toys "R" Us és a Best Buy is. Az online aukciós portál most kezdi meg az azonnali szállítási opciót a második legnagyobb amerikai kiskereskedő, a Target Corp. segítségével, ezzel szintén igyekszik utolérni az Amazont, amely egyes régiókban már biztosítja a napon belüli házhozszállítást.

Az EBay egyik aduja az EBay Now szolgáltatás, amelynek segítségével a regisztrált eladók rögzíthetik a rendszerben az áruházi készleteiket. Így nem csak online értékesíthetnek, de adott esetben valódi üzleteikben is kiszolgálhatják a vevőket. A szolgáltatást 50 ezer cég veszi igénybe, köztük az Ikea és a Home Depot. Az EBay vezetése szerint a kiskereskedők őket választják majd, hiszen egy másik cég sem rendelkezik 100 millió aktív vásárlóval, márpedig az eladóknak oda kell menniük, ahol a vevők vannak.

Az Amazon ugyan jóval több, 180 millió felhasználót tudhat magáénak, de "ha valaki az Amazonnal üzlete, tudhatja, hogy a cég belenéz az üzletmenetébe és ha teheti, átvesz a partnerektől minden lehetséges üzletágat, ez a piac legrosszabbul őrzött titka" – fogalmazott az elemző.

kiskereskedő Reuters árukészlet eBay raktár Amazon
Kapcsolódó cikkek