Cégvilág

Iphone-gyártás - Csak heti 9 óra túlmunkát engedélyeznek

Az Apple és a Foxconn már eddig is jelentősen javította azon kínai gyáraik munkakörülményeit ahol az iPhone-ok és az iPad-ek döntő többsége készül, azonban van még mit tenni az ügyben – állapítja meg a folyamatokat figyelemmel kísérő szervezet. A lépés a dolgozók érdekeit szolgálja, azonban a kínai dolgozók a munkaórák rövidülésével a fizetésük csökkentésétől tartanak.

A Fair Labor Association (FLA) szervezet szerint a kínai törvények megkövetelik, hogy a társaságok a munkaórák számát legalább harmadával csökkentsék 2013-ig annak a több százezer munkavállalónak, akik a Foxconn gyáraiban dolgoznak szerte Dél-Kínában – áll a Reuters beszámolójában. Az intézkedés többek között annak a több 2010-ben bekövetkezett öngyilkosságoknak a következménye, amelyeket az akkori állapotoknak tulajdonítanak. A Foxconn mai bejelentése szerint tovább csökkentik a túlórák számát. Jelenleg a kínai munkások a normál munkaidejüknél hetente 20 órával töltenek többet munkahelyeiken, a mostani közlemény szerint ezt 9 órára szállítják le. A Foxconn ezt annak ellenére lépi meg, hogy az intézkedés a munkaköltségek növekedéséhez vezet.

„Ez egy kihívás számunkra. A túlórák számának csökkentése azt jelenti, hogy több embert kell felvennünk, valamint többet kell az automatizálásba és a robotikába fektetnünk”  – állítja Louis Woo, a Foxconn vezérigazgatójának asszisztense. Ezen felül a több munkás több szálláshelyet és szabadidős létesítményt kíván, amelyeknek létrehozása sok időt vesz igénybe – tette hozzá. Woo szerint ha a munkavállalóinktól nagyobb fokú lojalitást várhatnak az intézkedések eredményeképpen, akkor az minden bizonnyal a költségek megtakakarításához vezethet majd. A lépéseknek más előnyös hozadéka is lehet: növekedhet a termelékenység is, ami természetesen kihat majd a cég nyereségességére is  – tette hozzá a szakember. Louis Woo úgy nyilatkozott, hogy „nem csak helyesen kívánnak cselekedni a változtatásokkal”, hanem más vállalatoknak is példát kívánnak mutatni.

Az év elején az FLA egy nagyszabású, az Egyesült Államokon kívüli eddig legnagyobb viszgálatba kezdett, amelyben súlyos szabálytalanságokat talált a munkakörülményekben. A világ legértékesebb cégének számító Apple és a számos, többek között a Dell, a Sony, és a Hewlett-Packard partnereként is tevékenykedő Foxconn a vizsgálatot követően döntöttek a munkakörülmények és annak színvonalának növeléséről. Az FLA legfrissebb jelentése szerint a követelményeknek megfelelelő lépések indultak meg az ügyben. 

Az FLA vezéigazgatója azonban azt is elismeri, hogy nagyon sok munkás egyértelműen azért ment például a shenzeni gyárba, hogy a lehető legtöbb pénzt keresse a legrövidebb idő alatt, és ezek a tömegek annak idején számoltak a túlórákért elszámolható keresettel is. Ennek megfelelően érthető a kínai munkások azon aggodalma, hogy a kevesebb munkaidő kevesebb bért is jelent számukra, így az is lehet, hogy majd sokan elhagyják a Foxconn-t, ha esetleg a korábbinál kevesebbet kereshetnek. Erre a problémára válaszul a Foxconn szakemberei egy a felvilágosító programot indítanak el, amelyben a minőségi és egészséges élet fontosságára hívják fel a kínai dolgozók életét.

foxconn dell Apple Sony Shenzen
Kapcsolódó cikkek