Cégvilág

Mások levetett köpenyében dolgoznak a magyar nővérek

Ne tévesszen meg senkit, ha egy magyar kórházban német vagy angol nevet olvas egy orvos vagy nővér köpenyén, esetleg egy külföldi intézmény nevét látja a kórházi ágyneműjén. A betegágyak mellett ugyanis kórházi textíliák, ezen belül is munkaruhák érkeznek a legnagyobb tételben adományként a nyugat-európai kórházakból.

Becslések szerint milliárdos nagyságrendű használt egészségügyi gép, berendezés jön be még napjainkban is külföldről, annak ellenére, hogy ez igazán a kilencvenes évekre volt jellemző. Akkor gyakorlatilag bármit elfogadtak adományként a kórházak. Ma már azonban, az elmúlt csaknem két évtized fejlesztéseinek köszönhetően az intézmények válogatósabbak lehetnek – mondta lapunk érdeklődésére a Magyar Kórházszövetség elnöke. Rácz Jenő hozzátette: a használt-import visszaesésében az is szerepet játszik, hogy sok esetben jelentős összegeket kellett a kissé leharcolt gépek használhatóvá tételére fordítani.

Miként az is, hogy az adományozók már nem olyan nagylelkűek, és az elszállítást nem finanszírozzák, miközben ez gyakran többe kerülne, mint maga a szállítmány. Ez alól a betegágy és a kórházi textília a legjellemzőbb kivétel, mindkettő nagyon kell, és még használtan is jó minőségben érkezik hazánkba.

A kórházi adományozás szervezésében immár két évtizede élen járó, ezért kiterjedt kapcsolatrendszerrel rendelkező Máltai Szeretetszolgálat kommunikációs vezetője megerősítette lapunk megkeresésére: jelenleg már ők is csak olyan dolgokat fogadnak el, amelyek minőségileg kifogástalanok és a szállítási költség ellenére is megéri őket behozni az országba. Romhányi Tamás jelezte: ha valamelyik intézmény kifejezetten kéri őket, hogy szerezzenek be leselejtezett, de még használható eszközöket, berendezéseket a számára, akkor viszont a szállítási költségeket neki kell állnia.

A Máltai Szeretetszolgálat is leginkább betegágyakat és textíliákat hoz Magyarországra. De elektromosan mozgatható kórházi ágyakból mintegy 35 millió, mechanikusból is 15 millió forint értékű érkezett hazánkba csak tavaly. A máltaiakon keresztül az intézmények jelentős mennyiségű orvosi eszközhöz, berendezéshez, gyógyászati segédeszközhöz jutottak az elmúlt esztendőben, a segélyszervezet raktárában – a 25 százalékán számolva – 85 millió forint értékű ilyen adományt tartottak nyilván.

behozatal nővér kórház
Kapcsolódó cikkek