Cégvilág

Milliárdos per - Spyker: A GM szándékosan vitte csődbe a Saabot

Több mint 3 milliárd dollárra perli a Saab korábbi tulajdonosát, a GM-et a Spyker. A holland sportkocsi gyár azt állítja, hogy a General Motors szándékosan vitte csődbe a svéd autómárkát, hogy megakadályozza a Spykert egy kínai befektető megszerzésében.

A michigani bíróságra beadott keresetében az áll, hogy a detroiti óriás soha nem akarta engedni, hogy a Saab konkuráljon vele Kínában. Amikor a Saab – már a Spyker tulajdonában – megtalálta a módját, hogy a kínai befektetők révén helyreállítsa a likviditását és folytassa termelést, a GM elhatározta, hogy minden lehetséges eszközzel zátonyra futtatja az ügyletet, így például hamis információkat publikált arról, milyen jogok illetik meg a szerződés feltételei szerint.

A GM viszont kijelentette, hogy határozottan kiáll ezek ellen alaptalan állításokkal szemben. Szóvivője,  Dave Roman a pert érdemtelennek nevezte, amire Victor Müller Spyker-főnök kijelentette: a GM megérdemelte  pert.

"Nem tudták elképzelni, hogy életben maradunk, de a Spykert nem vitte sírba a Saab" – mondta Müller, aki annak idején hónapokon át próbált összehozni egy pénzügyi mentőcsomagot különféle orosz, közel-keleti és kínai befektetőkkel, hogy újra beindíthassák a 2011-ben leállított termelést. Ez utóbbiak között volt a kínai Zhejiang Youngman Lotus és a Pang Da Automobile Trade Ltd.

Spyker Saab per csőd GM
Kapcsolódó cikkek