Cégvilág

Veszélyes a PB-palackok feketetöltése

Komoly kockázatai vannak a házilag, vagy feketén újratöltött kempingpalackok használatának, figyelmeztet a Prímagáz.

Sokan „bombát” visznek a nyaralásukra azzal, hogy ellenőrizetlen, lejárt, tömítetlen gázpalackokat töltetnek újra feketén, hívja fel a figyelmet a Prímagáz.

 Holott legálisan tölthetők a palackok, néhány ezer forintért pedig új, bevizsgált palack vásárolható a bizonytalan állapotú régi helyett.
A cég szerint több tízezren visznek a nyaralásukra turista PB-palackokat. Ezek viszonylag kisebb, legfeljebb 5 kilós töltőtömegű, könnyen használható és szállítható gázpalackok az utazáshoz és a kempingezéshez, amelyekből kaphatók eldobható és többször újratölthető változatok is. Az egyszer felhasználható palackok nem éppen környezettudatosak és jellemzően mindössze 190 gramm gáz van bennük.

„Ha többször használatos tartályt viszünk magunkkal, gondolnunk kell arra, hogy minden palack élettartama véges” − hívta fel a figyelmet a legnagyobb hazai PB-gázforgalmazó, a Prímagáz Zrt. műszaki igazgatója. Kirilly Tamás elmondta, minden utazónak meg kell vizsgálnia, érvényes-e még a palack nyomáspróbája, mert a tömítés egy idő után sérülhet.
Emellett csak engedéllyel rendelkező helyen töltessük fel a kiürült palackokat – hangoztatja. Csak a legális telepeken vizsgálják meg ugyanis a palack tömítettségét és figyelnek arra, hogy lejárt nyomáspróbájú palackot ne töltsenek újra. Ebben az esetben egyébként nem érdemes meghosszabbítani a palack élettartamát egy újabb nyomáspróba elvégeztetésével, mert többe kerül, mint az új ára. Már 2-3 ezer forintért lehetőség van a palackok cseréjére, amit aztán hosszú évekig megint biztonsággal használhatunk. A hivatalos, engedélyezett utántöltésre az ország több pontján − a fővárosban is több helyen − van lehetőség.

A kis töltőtömegű palackok hivatalos, engedéllyel rendelkező töltőhelyeinek listája megtalálható a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal honlapján.

Túltöltés, robbanás

A házilagos, vagy feketetöltést hozzá nem értők végzik, gyakran túltöltik a palackokat. Ez azért veszélyes, mert a PB-gáz folyékony állapotban van a tartályban, ezért tágulási térre van szüksége. Ha e tér nem áll rendelkezésre, az egyébként szélsőséges körülményeket is kibíró palackokat veszélyessé teszi, különösen, hogy az utazás során felforrósodnak a lakókocsikban, sátrakban és autókban.

-->

gázpalack Kirilly Tamás prímagáz
Kapcsolódó cikkek