Cégvilág

A Sony tényleg megmenti az Olympust

Új szakasz kezdődhet a japán Olympus életében. A Sony 644 millió dollárral száll be befektetőként a cégbe, így a fejlesztéseket nyugodt körülmények között, bár a korábbi botrányok árnyékában folytathatja tovább.

A Sony 644 millió dollárt fektet be a bajba jutott Olympusba, ezzel a cég legnagyobb, több mint 11 százalékot birtokló részvényese lesz – számolt be a Reuters. A tranzakció végére több hónapnyi találgatás után került pont, ugyanis már júniusban is felmerült a partnerség lehetősége, de a felek mostanra állapodtak meg. Azzal, hogy a japán fényképezőgép-gyártó ekkora összeghez jut, nyugodt légkörben folytathatja a különböző orvosi berendezések fejlesztését. Az Olympus és a Sony a képalkotás és az orvosi műszerek piacán számít versenytársaknak.

A két cég közötti összefonódás lehetővé teszi az együttműködést például a kutatás-fejlesztés területén, ami jelentős megtakarításokat eredményezhet mindkét oldalon. A híradás szerint a két vállalat keresni annak módját, hogy a digitális fényképezőgépek terén is együttműködjenek. „Folyamatosan keressük a növekedési lehetőségeket az orvosi termékfejlesztési területen, amely üzleti portfóliónk meghatározó eleme lehet a jövőben” – nyilatkozta a Sony vezérigazgatója, Kazuo Hirai. A cégek együttműködése mindkét fél számára előnyös, mert a Sony új üzletágak beindításán dolgozik, miután felhagy a veszteséges televízió gyártással, míg az Olympusnak készpénzre van ahhoz szüksége, hogy stabilizálja helyzetét a kettős könyvelés miatti botrányai miatt.

A tavaly év végén napvilágra került feltételezések szerint az Olympus két évtizeden át titkolta el veszteségeit, fúziókkal és felvásárlásokkal álcázva a helyzetet. Az Olympus korábbi elnöke, Kikukava Cujosi, a volt könyvvizsgáló, Jamada Hideo és a volt ügyvezető alelnök, Mori Hiszasi, valamint a cég képviselője is bűnösnek vallotta magát, illetve a vállalatot a számviteli szabályok megsértésében. A tokiói bíróság kedden hallgatta meg a gyanúsítottakat az 1,7 milliárd dolláros (nagyjából 375 milliárd forintos) mérleghamisítási ügyben. Az ügy napvilágra kerülésében komoly szerepe volt Michael Woodfordnak, aki Kikukava utódja, a cég első nem japán igazgatója volt.

Olympus Sony képalkotás botrány
Kapcsolódó cikkek