Cégvilág

Állóvíz az ipari- és logisztikai ingatlanok bérleti piacán

A budapesti ipari ingatlanpiac az év első felében stabil maradt, a kereslet és kínálat kiegyensúlyozottsága jellemezte.

Az előbérleti szerződéseket, új szerződéseket és bővüléseket is magában foglaló bárbeadások tanúsága szerint az év első felében nőtt a kereslet. Összesen 53.000 négyzetméter ipari ingatlanra írtak alá megállapodást, bár ez a szám tartalmazza egy szolgáltató 11.000 négyzetméteres  bérleménycseréjét is, így a tényleges új szerződések összterülete 42.000 négyzetméter volt, amely nem éri el a 2011 első félévében tapasztalt keresletet – áll a Colliers International Hungary piaci összefoglalójában. Az újratárgyalt és meghosszabbított bérleti szerződések összvolumene a korábbi évekhez hasonlóan kétszerese volt az új tranzakciókénak, és 82.000 négyzetmétert tett ki. Összességében véve a bérleti piacon élénk tevékenység volt tapasztalható. Számos cég keresi a lehetőségeket, de továbbra is óvatosak, így csak néhány ügyletre került sor.

A nettó felszívás negatívan alakult (6.400 m2 körül), a üresedési ráta pedig valamelyest emelkedett, és június végén 21,4 százalék volt. Az első félév végén a piacon összesen 387.000 négyzetméter terület állt kihasználatlanul.

A bérleti díjakkal kapcsolatban Beck Tamás, a társaáság ipari ingatlan üzletágának igazgatója elmondta, hogy az irányárakban a tárgyidőszakban nem volt észrevehető változás: a „big box” jellegű épületek esetében 3,2-4 euró/négyzetméter/hó, a városi logisztikai épületek esetében pedig 4-5 euró/négyzetméter/hó körül mozogtak. Az új ipari ingatlanok/fejlesztések bérleti díja (előbérleti szerződések esetében) eltérhet a fejlesztők/tulajdonosok által a kihasználatlanul álló területekért kért bérleti díjaktól.

Az ipari ingatlanok és telkek esetében az év első felében élénkülés volt tapasztalható. A végfelhasználók részéről a kisebb (1.000-2.000 négyzetméter) ipari épületek és raktárak iránt jelentkezett érdeklődés, illetve a hosszabb távú projektekhez szükséges területek iránt is kezdett mutatkozni kereslet. A gyártó szektor szintén aktívabb volt a tárgyidőszakban.

„A 2012 első felében megfigyelt tendenciák valószínűleg az év hátralevő részében is folytatódnak; nagyobb változás csak a globális gazdasági környezetben vagy az országban bekövetkező esetleges javulás kapcsán várható. Kevés fejlesztés van folyamatban; belátható időn belül csak előbérleti alapon megvalósított projektek várhatók, spekulatív alapúak egyáltalán nem. A bérbeadási állomány várhatóan a második félévben sem lesz sokkal nagyobb, így az éves adat valószínűleg 100.000 m2 körül vagy a 2011. évi szint alatt alakul.” – mondta Beck Tamás.

beck tamás ipari ingatlan big box üresedés raktár colliers
Kapcsolódó cikkek