Cégvilág

Az egészségügy kitörési pont lehet

Az egészségügybe, az egészségiparba való befektetés fontosságát, és ennek nemzetgazdasági hasznosságát hangsúlyozták egyebek közt az előadók azon a konferencián, amelyet Rózsa András, a Teva Magyarország Zrt. néhai vezérigazgatója emlékére rendeztek csütörtökön Budapesten.

Rózsa András az idén júliusban hunyt el, életének 61. évében. A Teva Magyarországnak alapító vezérigazgatója volt, 17 évig állt a cég élén, 2010 szeptemberében, nyugdíjba vonulásakor adta át a vezetést utódjának. Életére, munkásságára a családtagok, barátok, munkatársak, pályatársak emlékeztek, továbbá a Teva által támogatott szervezetek, intézmények képviselői az egészségügy, oktatás, sport és kultúra területéről.

A Rózsa Andráshoz fűződő személyes emlékek felidézése utáni kerekasztal beszélgetésen Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke, volt egészségügyi miniszter emlékeztetett arra a tanulmányra, amelyet a Rózsa András által alapított Egészségügyi Baráti Társaság készített. Ennek az volt a célja, hogy az egészségügyet, mint gazdasági ágazatot mutassa be, hogy a döntéshozó politikusok ne csak költségvetési kiadási tételként tekintsenek rá. Megpróbálta ráirányítani a figyelmet az egészségipar GDP-termelő képességére, és arra, hogy kitörési pontot jelenthet a gazdaság számára.

Bogsch Erik, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének elnöke, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója a gyógyszeripar gazdasági szerepéről szólva kiemelte, hogy az iparág évi 60-70 milliárd forint beruházást hajt végre és termelése 70-80 százalékát exportálja. A szektor 14 ezer főt foglalkoztat és a tovagyűrűző hatások révén mintegy 40 ezer embernek biztosít munkát.

Balázs Péter, volt külügyminiszter, a Közép-Európai Egyetem (CEU) tanára egyebek közt arról beszélt, hogy a gyógyszeripar elsőként érzi meg a költségvetési ínséget, például azáltal, ha csökken a gyógyszerek támogatása, vagy ha a befektetési klíma nem kedvez a kutatás-fejlesztésnek. Hangsúlyozta azt is, hogy az egészségügy fontos gazdasági tényező.

A volt külügyminiszter előadásában reagált José Manuel Barrosonak, az Európai Bizottság elnökének előző nap az Európai Parlamentben tartott beszédére, arra, hogy Barroso 2012-ben ismét elővette a föderáció gondolatát, holott egy évtizede tilos volt ezt a szót kiejteni is. Véleménye szerint ennek fontos üzenete van, azt jelenti, hogy Európa az összefogás irányába megy, "azt támadja, aki nem találja a helyét az európai normák között..., aki a közeli demokráciák helyett távoli diktatúrák között keresi a barátait" - jegyezte meg.

A Teva Magyarország Zrt. az izraeli Teva gyógyszeripari csoport, a világ vezető generikus gyógyszergyártójának tagja és a cégcsoport európai központja. A Teva 1993-ban kezdte meg magyarországi működését, kezdetben gyógyszerforgalmazóként. A debreceni Biogal gyógyszergyárat 1995-ben, a gödöllői Humán cégcsoportot pedig 2000-ben vásárolta meg.

 

 

 

Teva kórházszövetség Richter
Kapcsolódó cikkek