Cégvilág

Hanyagság és eltussolás - brutális vádak olajkatasztrófa-ügyben

Egyebek mellett egy BP-s belső levelezésre hivatkozva állítja az amerikai igazságügyminisztérium, hogy a brit olajipari óriás hanyagsága miatt történt a két évvel ezelőtti Deepwater Horizon katasztrófa a Mexikói-öbölben. Az e-mailek egyikében egy mérnök a táncórájára hivatkozva halaszt el egy konzultációt. A tét dollármilliárdokban mérhető.

Durvul a harc az amerikai bíróságok és a BP között a két évvel ezelőtti, 11 áldozatot követelő Deepwater Horizon-katasztrófa ügyében – az amerikai igazságügy a napokban közölte, hogy úgynevezett vétkes hanyagság (gross negligence) miatt emelne vádat a mexikói-öbölben felrobbant fúrótorony működtetője, a BP ellen.

Mindez nem csupán jogi „szőrözés”, a tényállás megváltoztatásának brutális tétje van: egyrészt azt jelenti, hogy az amerikai kormány megpróbálja majd bebizonyítani, hogy a baleset a BP tudatos döntései vagy mulasztása miatt történt, ami a legnagyobb kiszabható büntetést is igencsak megdobja – 4,5 milliárd dollárról 17,6 milliárdra, legalábbis annak alapján, amekkora olajömléssel az amerikaiak kalkulálnak.
Ráadásul az Egyesült Államok mindezt annak kapcsán közölte, hogy a BP a végső jóváhagyásukat kérte az áldozatokkal márciusban kötött 7,8 milliárdos kártérítési megállapodásra – igaz, a kemény hangú bejelentést a BP szóvivője úgy fordította le, hogy az amerikaiak nem állnak a megegyezés útjába, „csupán” vita van a tények értékelésében.


A történet azonban itt nem ér véget: egy amerikai kormányzati jogászok által elkészített, most nyilvánosságra hozott 39 oldalas dokumentum szerint a BP vezetői azért, hogy magukat mentsék, a „kékgalléros”, azaz fizikai dolgozókra akarták kenni a dolgokat. Az összeállításban a jogászok még a korábbinál is keményebb hangnemet ütnek meg és „osztálykülönbségekről” beszélnek. Azzal vádolják a BP belső vizsgálatát felügyelő Mark Bly-t, hogy figyelmen kívül hagyott olyan kínos emaileket, amelyeket a fúrási felügyelők küldtek a robbanás előtt. „Bly és a BP londoni menedzsmentje szándékosan úgy irányította a vizsgálatot, hogy abból kimaradjon bármiféle rendszerszintű hiba, ami a katasztrófához vezetett” – írják az ügyvédek.

A dokumentum úgy folytatódik: „Ez a döntés elintézte, hogy a jogi- és a közvélemény általi elszámoltatás kizárólag a fizikai munkásokra és egyéb vállalkozókra fókuszáljon, ugyanakkor „bármi áron” kimaradjon ebből a BP menedzsmentje és az ő megmagyarázhatatlan viselkedésük a belső BP-levelezésekben”.


A jelentés e-maileket is idéz a hanyagságot bizonyítandó: az egyikben John Guide, a BP csoportvezetője azt írja, hogy az illetékes fúrócsapatnak „halvány lila gőze sincs arról, mit csinál”. Az erre írt válaszban a BP-s felelős úgy válaszolt: „beszéljünk később, mert most táncórára megyek”. „Village People-re nyomjuk” – tette hozzá. A jelentésben az amerikaiak azt írják: „a BP menedzsereinek viselkedése, a szavaik és tetteik egy külvárosi plázában méterárut áruló kisvállalkozásnál sem lennének tolerálhatók”.


A BP tegnapi közleménye visszautasítja az állításokat. Mint írják, „minden hivatalos vizsgálat egyetértett a Bly-jelentés lényegével: a baleset több ok és több résztvevő miatt következett be”. A cég hozzáteszi: várják, hogy az ügyben a saját bizonyítékaikat a bíróság elé terjeszthessék.

Elemzők szerint az elmúlt napok kommunikációja arra mutat, hogy az amerikaiak kemény jogi ütközetre készülnek a 2013 januárjában New Orleans-ban induló tárgyalásokon – hacsak addig meg nem egyeznek a felek, amire így értelemszerűen egyre kisebb az esély. „Az amerikai igazságügy hangneme világosan mutatja, hogy egyre halványabb egy peren kívüli egyezség reménye” – mondta a Bloombergnek az Oriel Securities londoni elemzője, aki szerint megvan a kockázata, hogy a tárgyalások évekig húzódnak, ami a részvényárfolyamra is hatással lesz. 

Az ügyben egyébként egy BP-s már bíróság elé állt: Kurt Mix mérnököt azzal vádolják, hogy bizonyítékokat tüntetett el a kifolyt olaj mennyiségéről. A férfi tagadja a vádakat, a tárgyalás februárban lesz.

Deepwater Horizon olaj BP
Kapcsolódó cikkek