Cégvilág

Hatalmasra dagadhat a kórházi adósság

Az év végére akár a 60-80 milliárd forintot is elérheti a kórházak adósságállománya – értesült a Világgazdaság.

A becslés az Egészségügyért Felelős Államtitkárság felmérésén alapul, amely szerint július 31-én a kincstári intézmények 60 napon túli tartozása 7,9 milliárd forint volt, míg a gazdasági társaságok lejárt szállítói állománya 8,4 milliárd forintra rúgott. Szakértők szerint ez a tartozás-állomány az év második felében megduplázódhat, és ehhez még hozzá kell számolni a 30 napon túli lejárt számlákat is.


A Magyar Kórházszövetség friss felmérése is megerősítette, hogy nagy a baj – mondta Rácz Jenő elnök, aki számokról nem kívánt beszélni, de mint fogalmazott: az államtitkárság számításai helytállóak.


A kórházvezetők szerint az újbóli eladósodásnak elsősorban az az oka, hogy miközben a kötelező és az év közbeni béremelések, az ár- és az áfa-emelkedés és az hatásai miatt a tavalyihoz képest még többet kell költeniük az intézményeknek, megtakarítási lehetőségeik továbbra sincsenek. A még csak induló központi közbeszerzések hatása legkorábban jövőre érezhető, és a miatt sem lett egyelőre több pénzük az intézményeknek, hogy néhány kisebb kórházi osztály bezárása miatt kevesebb helyre költhetnek el ugyanakkora költségvetést.


Rácz Jenő szerint újból kormányzati beavatkozásra van szükség ahhoz, hogy az intézmények talpon tudjanak maradni. Mint emlékezetes, tavaly év végén 25 milliárd forinttal konszolidálták a kórházakat, hogy ki tudják fizetni a beszállítóik felé fennálló, 40-50 milliárd forintra becsült lejárt adósságukat.

adósság kórházszövetség Rácz Jenő
Kapcsolódó cikkek