Cégvilág

Januárban jöhet az új gáztarifa

Legkorábban januárban évi 3.000 köbméteres gázfogyasztás felett új díjszabást kaphatnak az egyetemes szolgáltatásban résztvevők - írja a pénteki Magyar Nemzet egy, az általa megismert rendelettervezet alapján.

A lap szerint ebbe a kategóriába biztosan beletartoznak majd a közös mérővel rendelkező társasházak, valamint a nagyobb családi házak is.

A tervezetből kiderül: eltérően a jelenlegi két tarifatömbtől a fogyasztóknak nemcsak az évi 3000 köbméter feletti részért kell más árat fizetni, hanem a teljes felhasználásra az új díj lesz érvényes. A nagyfogyasztók számára létrehozandó új sáv a Magyar Energia Hivatal korábbi nyilatkozatai szerint áremelést jelent majd ennek a rétegnek, ám a mérték egyelőre nem ismert, mint ahogy az sem, hogy eközben változik-e a már meglévő két tömb tarifája - írja a lap.

Szakértői becslések szerint ha 10 százalékkal emelkedne a gáz ára a legújabb kategóriában, akkor az az idetartozóknak évente 35 ezer forint többletköltséget jelente. A drágulás a hatósági áras egyetemes szolgáltatásban résztvevő fogyasztók körülbelül ötödét érinti - írja a lap. Megjegyzik: az átlagfogyasztás a szolgáltatók adatai szerint 1000 és 1500 köbméter körül alakul.

Az előzetes dokumentum azt is rögzíti, hogy az óránként 20 köbméteres kapacitású mérőórával rendelkező fogyasztók ugyancsak az új tarifasávba kerülnének, ami az egyetemes szolgáltatásban résztvevő kisvállalkozásokat érinti leginkább.

mérőóra energia hivatal gáztarifa gázár
Kapcsolódó cikkek