Cégvilág

Lázár: bankárok nem vehetnek földet

Bankárok és bankok nem vehetnek és nem szerezhetnek földet Magyarországon – ez a készülő földtörvénnyel a kormány szándéka. Így reagált Lázár János a Bankszövetségnek arra a közleményére, amelyben aggályosnak látják az agrárfinanszírozás jövőjét.

Az új földtörvény tervezete kizárja, hogy külföldiek földet szerezzenek Magyarországon, földet pedig csak földműves vehet. Megszünteti a nagybirtokrendszert, munkahelyeket teremt, erősíti a vidéki Magyarországot - összességében megvédi a magyar földet – áll abban a közleményben, amellyel Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár reagált a Bankszövetség csütörtöki bírálataira.

Ebben többek között bírálják a készülő törvénytervezetnek azt a pontját, amely szerint sok esetben nem különül el jogilag a földtulajdon és a haszonbérlet. Ezenkívül véleményezési jogkört kapnak úgynevezett ”helyi földbizottságok”. Ezek felállítására és működésére vonatkozó információkat a törvény nem tartalmaz, pedig a földbizottságok véleménye alapján az adásvételi és a haszonbérleti szerződések engedélyezése megtagadható, vagy annak módosításához köthető, de lehetőség van a vevő vagy a haszonbérlő jogszabály szerinti és önkényes kijelölésére is. Ez a Bankszövetség szerint a hitelezési biztonság szempontjából erősen aggályos.

Lázár János azt közölte: a kormány az állásfoglalás alapján megértette, hogy a jelenlegi magyar bankrendszer nem kívánja finanszírozni a magyar földművesek tevékenységét. „Mindezek következtében a kormány számára egyértelmű, hogy elkerülhetetlenné válik egy új agrárbank létrehozása, amely a magyar gazdálkodók számára olcsó hiteleket biztosít.” A kormány üdvözli – áll a közleményben –, „hogy a Bankszövetség megértette a törvényjavaslat egyik legfontosabb célját - azaz bankárok és bankok Magyarországon földet nem vehetnek, és nem szerezhetnek.”

bankszövetség Lázár János földtörvény földbizottság
Kapcsolódó cikkek