Cégvilág

A PC-piac lerántotta az egész szektort

Komoly fordulatot hozott a harmadik negyedév az IT-szektorban. Miközben az első fél évben az iparág cégei rendre a várakozásokat meghaladó gyorsjelentéseket tettek közzé, s sok szakértő úgy gondolta, hogy ennek az ágazatnak a jó teljesítménye hozhatja el ismét a bikapiacot, addig a mostani szezonban csalódást keltő számokat tesznek közzé a technológiai cégek.

A PC-piac hanyatlása rányomta a bélyegét az IT-szektor cégeinek harmadik negyedéves teljesítményére is: az ágazat vállalatai többségében csalódást okoztak eddig számaikkal.

A sort ezúttal az IBM nyitotta, amely múlt hét közepén hozta nyilvánosságra harmadik negyedéves számait, az adatok azonban többnyire elmaradtak a várakozásoktól. Bár az egyszeri tételektől megtisztított adózott nyereség egy hajszállal meghaladta az elemzői konszenzust, az árbevétel soron azonban komoly csalódást okozott a New York-i székhelyű társaság, hiszen a 24,7 milliárdos tényadat nem csak az egy esztendővel korábbitól marad el 5,4 százalékkal, de 700 millióval a Bloomberg előrejelzésénél is kevesebb volt.

Ennél is gyengébben teljesített a Microsoft, világ vezető szoftvergyártója, ugyanis nem csak árbevétel, de nyereség soron sem tudott megfelelni az elemzők, s a befektetők elvárásainak. A cég forgalma 8 százalékkal 16,01 milliárd dollárra esett, míg profitja 22 százalékkal részvényenként 53 centre zuhant. Bár szakértők számítottak némi hanyatlásra, ilyen mértékű csökkenést szinte senki nem várt: a Bloomberg konszenzusa 16,4 milliárd dollár és 56 cent volt.

Az Intel abból a szempontból kakukktojás, hogy a harmadik negyedéves számai – ha a tavalyi eredményektől el is maradtak – meghaladták az elemzői várakozásokat, a befektetők azonban ennek ellenére nem voltak elégedettek a világ legnagyobb csipgyártójával, miután a társaság igen gyenge prognózissal állt elő a folyó negyedévre.

A három vállalat vezetése a várt alatti számokat egyaránt a gazdasági visszaeséssel, valamint a PC-piac gyenge teljesítményével magyarázta. A legfrissebb adatok szerint ugyanis a harmadik negyedévben az egy évvel korábbinál 8 százalékkal kevesebb személyi számítógép fogyott világszerte, s bár a piackutatók, s az ágazati szakértők is bíznak a Windows 8-cal megtámogatott utolsó negyedévben, a 2012 minden bizonnyal így is az első olyan év lesz 2001 óta, amikor csökkenhet a globális PC-forgalom.

Korántsem csak azoknak a vállalatoknak ment azonban a várakozásoknál gyengébben, amelyek ezer szállal kötődnek a PC-piachoz, az internetes cégek is inkább csalódást okoztak eddig. A Google például nem csak azzal lepte meg befektetőit, hogy a megszokottól eltérően nem zárás után, hanem nyitáskor tette közzé gyorsjelentését, hanem azzal is, hogy a vártnál 15 százalékkal alacsonyabb nyereségről számolt be. Ráadásul a profitot nem csak a továbbra is gyengén teljesítő, tavaly megvásárolt Motorola  húzta le, hiszen a cég egy kattintásra jutó bevétele is jelentősen visszaesett.

A Google-tulajdonosok számára ráadásul külön rossz hír, hogy az IT szektor gyorsjelentői közül az eddigi talán egyetlen üdítő kivétel a cég nagy konkurense, az elmúlt években sokat bírált Yahoo volt, amely a harmadik negyedéves eredményeivel, és jövőbeli várakozásaival is kellemes meglepetést okozott.

Fordulatot hozhat az Apple

A gyenge gyorsjelentések a cégek részvényárfolyamának mozgását jelző Nasdaq Composite lendületét is megtörték. Az index szeptember közepén még majd 12 éves csúcson járt, ezt követően azonban lefelé fordult, s a jelentési szezon kezdete óta pedig nagyjából négy százalékot zuhant.

Szakértők szerint könnyen fordulatot hozhat ugyanakkor az Apple gyorsjelentése, amennyiben a tőzsdei érték alapján a világ legnagyobb vállalata kellemes meglepetést okoz számaival. A társaság csütörtökön számol be üzleti éve utolsó három hónapjáról. Mivel a július és szeptember közötti időszak – a termékek piacra dobásának időzítése miatt – jellemzően nem a legerősebb negyedéve az Apple-nek, ezért elemzők úgy kalkulálnak, hogy a cég profitja alacsonyabbak lesz, mint az üzleti év korábbi szakaszaiban, s az árbevétel is csak egy hajszállal haladhatja meg a harmadik negyedévest.

Az egy évvel korábbihoz képest azonban mind eredmény, mind forgalom soron jelentős javulást jósolnak: a 36,2 milliárdos árbevétel-prognózis 27 százalékos növekedést sejtet, s a konszenzus alapján nagyjából negyedével emelkedhet a társaság nyeresége is.

it szektor Google PC
Kapcsolódó cikkek