Cégvilág

Ijesztő hírek a hazai nagykereskedelemből

A ma működő cégek közel 9 százaléka nagykereskedelemmel foglalkozik, azaz közel minden tizedik cég tevékenykedik ebben a szektorban. A nagykereskedelem bedőlési aránya 5,3 százalék, ami egy évvel korábban 4,52 százalék volt, ez jelentősen meghaladja a szintén igen magas 4,21 százalékos országos átlagot – áll a Bisnode csoporthoz tartozó PartnerControl döntéstámogató céginformáció szolgáltató elemzésében.

A nagykereskedelem iparágban mind a csőd-, mind a felszámolási és a végelszámolási eljárások száma is nagymértékben emelkedett. A legjobban a végelszámolásoké, amely több mint 60 százalékkal lett magasabb 2011-hez képest. Jelenleg átlagosan naponta 7 nagykereskedő cég ellen indul felszámolási, és 8 nagykereskedő esetében végelszámolási eljárás. Ráadásul az eljárások száma az elmúlt 12 hónapban jelentősen megemelkedett. A növekedés a felszámolások esetén 18 százalék, a végelszámolásoknál 54 százalék.

2011 és 2012 szeptembere között több mint 700 céggel kevesebb újat jegyeztek be, mint 2010 és 2011 hasonló időszakában. Ez az idei évben alig 1 százalékos piaci növekedést jelent. A tavalyi évben a nagykereskedelmi cégek körében az adott fizetési határidő átlagosan 31 nap volt, ami most 30 nap ugyan, de kifizetésre váró számlák esetében az átlagos fizetési késedelem viszont 16 napról 19-re nőtt egy év alatt. Az átlagos pénzhez jutási idő napokban nézve így már 50 a tavalyi 48-hoz képest. Jól látszik tehát, hogy azok a cégek, amelyek késnek számláik kiegyenlítésével, jelenleg néhány nappal később fizetnek mint korábban, a fizetési határidő azonban jelentősen nem változott.

Nógrád megyében dől be a legtöbb (több mint 10  százalék) kereskedelmi cég, ami nem meglepő adat, hiszen  az országos átlag alapján is Nógrád megye áll a bedőlési lista élén. Szintén elég magas ez  az arány Békés megyében is. A nagykereskedelemi cégek 5,30 százalékos bedőlési arányának átlagértékéhez képest Csongrád, Komárom-Esztergom és Pest megye jobb helyzetben van, hiszen itt kevesebb cég dől be.

 

bedőlés cégalapítás partnercontrol nagykereskedelem felszámolás
Kapcsolódó cikkek