Cégvilág

Messze a tavalyi számoktól az ingatlanbefektetések értéke

Némileg növekedett a közép-európai ingatlanbefektetések értéke a legutóbbi negyedévben, azonban jelentős az elmaradás kiváló számokat produkáló 2011-es évhez képest.

Az ingatlanbefektetési aktivitás a közép-európai piacokon – így Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon és Romániában – növekedett az év harmadik negyedében és 536 millió eurót ért el a megelőző három hónap 435 millió eurós teljesítménye után – áll a Cushman & Wakefield ingatlan-tanácsadó elemzésében. A számok ugyan némi emelkedést jeleznek, de az idei teljesítmény mélyen alulmúlja a tavalyi értéket, ugyanis több piac is alukteljesített, így nincs nagy ok az örömre. Az évből eltelt kilenc hónapban 1,9 milliárd eurót fektettek be ingatlanpiaci termékekbe, ami nagyjából a 2011-es év hasonló időszakában elért 4,66 milliárdos érték 40 százalékának felel meg, de a 2010-es teljesítménnyel megegyezik.

Az idei kilátásokat kommentálva Charles Taylor, a Cushman & Wakefield partnere megjegyezte, hogy a befektetési adatok a tranzakciószok általánosságban kiábrándítóak, azonban vannak olyan piacok, amelyek azért némi bizakodásra adhatnak okot. Ilyenek Lengyelország és Csehország, amelyekben azért a befektetői aktivitás továbbra is jelentős. Ezekben az országokban jelentős üzletkötések várhatóak, ami erős negyedévet sejtet, de ezzel együtt is csak 3,5 milliárdra tehető a befektetők aktivitása, ami jelentősen elmarad a rekordnak számító 6,1 milliárd eurós 2011-es évzárástól.

Az év első kilenc hónapjában ismét Lengyelország ingatlanpiaca vonzotta a legtöbb tőkét 1,15 milliárd euróval, Csehországba 452 millió áramlott. Magyarország ingatlanpiacáról szólva az elemzés megjegyzi, hogy elhanyagolható volt a befektetők érdeklődése, ami nagyban az elhúzódó IMF-tárgyalásokkal kapcsolatos bizonytalanságoknak tudható be. Szlovákiát ígéretes piacnak tartják a gazdasági kilátásai miatt, így nagy valószínűséggel záródik egy igen nagy volumenű üzletkötés az év vége előtt. A legnagyobb emelkedést a román piac mutatta: az országban a legutóbbi negyedévbe 140 millió euró értékben cseréltek gazdát döntően kiskereskedelmi ingatlanok.

A közép-európai piacról általánosságban elmondható, hogy a korábbi kedvenc kiskereskedelmi ingatlanokról az irodaépületek kerültek az érdeklődés középpontjába. Az előbbi 53, az utóbbi pedig 36,5 százalékkal részesült a vizsgált időszakban. Az ipari ingatlanok ne igazán számítanak vonzó célpontnak, az üzletkötések csupán 8 százaléka érintett ilyen típusú ingatlant.

irodaház cushman ingatlanbefektetés
Kapcsolódó cikkek