A Nabucco-projektben résztvevő tranzit országok szakminisztereiből álló Nabucco Politikai Bizottság Bécsben megtartott mai ülésén megerősítették a Nabucco gázvezeték-projekt és a fennálló kormányközi megállapodás iránti teljes politikai támogatásukat, áll a lapunkhoz eljuttatott közleményben.

 Az ülésen, melynek házigazdája az osztrák energiaügyi miniszter volt, részt vett Günther Oettinger energiaügyi biztos, Bojko Boriszov, bolgár miniszterelnök, továbbá Bulgária, Magyarország, Románia és Törökország energiaügyi miniszterei, valamint a Nabucco részvényesei. A politikai bizottság ismét kifejezésre juttatta a Nabucco-projekt iránti teljes és feltétlen támogatását. Ismét megerősítette, hogy a Nabucco projekt jelenlegi jogszabályi keretei az érvényben lévő kormányközi megállapodás és projekttámogatási megállapodás értelmében érvényesek, valamint azt is, hogy a vezeték a bolgár határtól indul.  Az ülésen részt vett Natig Alijev, azeri ipari és energetikai miniszter, aki a gáztermelők szemszögéből adott áttekintést a fejleményekről.

A nyilatkozat szerint „a projekt (kezdeti) fejlesztése törökországi belépési ponttal a török-bolgár határ közelében teljes mértékben megfelel a Nabucco-projekt és a létesítmények kormányközi és projekttámogatási megállapodások szerinti definíciójának, függetlenül attól, hogy a kezdeti belépési pontok Törökország keleti vagy déli határain elhelyezkedő pontokként vannak meghatározva.”
 
Reinhard Mitschek, a Nabucco Gas Pipeline International GmbH ügyvezető igazgatója elmondta: „... A kockázatokat csökkentjük, ugyanakkor maximalizáljuk a szilárd jogi védelmet. Örömmel üdvözöljük e támogatás biztosításáról szóló nyilatkozatot, és nagy várakozással tekintünk az érintett országokkal való együttműködés elébe, melynek végső célja a választás szabadságának biztosítása és az energiabiztonság garantálása az európai fogyasztók számára.”
 
A Kaszpi-térségből és a Közel-Keletről több mint 500 millió potenciális európai ügyfélnek gázt szállító Nabucco gázvezeték a déli folyosó zászlóshajó projektje. A Nabucco Konzorcium a továbbiakban is szorosan együttműködik a Sah Deniz II Konzorciummal és a Transz-Anatóliai Gázvezeték (TANAP) építőivel, és szilárd meggyőződése, hogy a legjobb megoldást kínálja az új gázforrások kiaknázására és az azokból kinyert gáz nagy európai fogyasztói piacokra való eljuttatására.