Megérkezett az E-Star számlájára az a pénz, amellyel az állam tartozott a cégnek Veszprém és Fejér megye kifizetetlen számlái miatt.

A társaság szombat este tájékoztatta a befektetőket a honlapján arról, hogy Fejér megye után bruttó 1,92 milliárd, Veszprém megye után pedig bruttó 615,7 millió forintot kapott az államtól. A pénz azonban még így is csak tűzoltásra lehet elég, a két projekt után ugyanis több mint egymilliárd forintnyi hiteltartozása maradt a tőzsdei cégnek, és áfára is be kell fizetnie 540 millió forintot, ez e befolyt bő 2,5 milliárd forintból 1,62 milliárdot el is visz.

A fennmaradó 920 millió forintnyi forrással szemben áll a cégnél nagyjából 2,2 milliárd forintnyi követelés. Ebben van mintegy 650 millió forintnyi szállítói tartozás, Soós Csaba elnök hozzávetőlegesen egymilliárd forintnyi lejárt tulajdonosi kölcsöne, illetve mintegy félmilliárd forintnyi egyéb banki tartozást. Ezen felül pedig még ott vannak a kötvényesek is, akik egy részének múlt szerdán már lejártak a hitelpapírjai.
Az E-Star úgy döntött, egyelőre csak a lejárt tartozásokat fizeti ki, a többit majd a később befolyó bevételekből rendezi, a fennmaradó összegből pedig a kötvényeseket rendezi. A visszavásárlás során elsőbbséget élveznek az október 24-én lejárt kötvények befektetői, tőlük 35 százalékos árfolyamon hajlandó a társaság visszavenni a hitelpapírokat.
További részletek a hétfői Világgazdaságban