Cégvilág

Rekord a budapesti irodapiac teljesítménye - Mi várható?

A Cushman & Wakefield, a világ legnagyobb magántulajdonban lévő ingatlantanácsadó vállalatának legfrissebb irodapiaci adatai szerint a piaci hangulatot továbbra is a környező európai gazdaságok, főként Magyarország bizonytalansága határozza meg.

Az elmúlt évben a budapesti irodapiacon rekord mennyiségű, közel 400 000 négyzetméter bérbeadás történt, amellyel Budapest olyan országokat előzött meg a rangsorban, mint Prága, Milánó és Amszterdam. 2012 második negyedévében a budapesti irodapiacon közel 100 000 négyzetméter bérbeadás történt, amely meghaladja mind a 2010, mind a 2011 második negyedévében mért értéket. Bár számításaink szerint, ebben az évben a teljes bérbeadás mértéke nem éri el a tavalyit, várhatóan így is 300 000 négyzetméter fölött lesz, ami szintén kiemelkedőnek számít.

Ha ezeket a számokat a közép- kelet európai régió más országainak teljesítményéhez hasonlítjuk, ki kell emelni, hogy az elmúlt 5 évben Magyarország volt a legmegbízhatóbb a bérbeadások mértékét tekintve. Itt a legtöbb és a legkevesebb bérbeadás közötti különbség csupán 25 százalék volt, míg Lengyelországban és Csehországban ez a szám 52 és 40 százalékra rúgott. Ez a magyar piac rugalmasságát mutatja. Erre az évre az összes bérbeadás mértékét körülbelül 325,000 négyzetméterre saccoljuk, mely ugyan kevesebb, mint a rekord évben mért érték, de közelít a 2007-es értékhez, amely az elmúlt 10 év egyik legerősebb éve volt a régióban. 

"Kevés spekulatív irodafejlesztés történik jelenleg a budapesti irodapiacon, a Skanska és az Atenor épít a Váci úti folyosón és a HB Reavis jelentett be egy új fejlesztést, szintén ezen az alpiacon. A kevés új terület és a magas bérbeadási mutató arra enged következtetni, hogy a jelenleg 20 százalékon álló kihasználatlansági ráta a közeljövőben lassan csökkenésnek indul. Ahhoz, hogy a kihasználatlanság lényegesen csökkenjen, új piaci belépőkre van szükség, akik további munkahelyeket teremtenek" – mondta Pados Gergely Partner, a Cushman & Wakefield budapesti irodabérbeadási vezetője.

"Ezekből az elmúlt években sajnos kevéssel találkoztunk, de optimizmus érezhető azon bérlők részéről, akiket foglalkoztat a magyar piac. Bár az elkövetkező 1-3 évben a piac várhatóan továbbra is a bérlőknek kedvez majd, hiszen jelentős flexibilitást és kedvezményeket tapasztalhatnak a bérbeadók részéről" – tette hozzá a szakértő.

A budapesti irodapiac jelenleg a felépülési fázisban van és szerintük további kedvezményekkel, több meglévő bérlő és több új piaci szereplő köt majd bérleti szerződést a kedvező feltételek mellett. Míg Prága és Bukarest állnak a fellendülés élén és Varsó is jelentős bérbeadói piac, reményeink szerint Budapest továbbra is vonzza majd az újonnan piacra lépő SSC és más cégeket.

 

irodapiac irodafejlesztés kihasználatlanság Cushman & Wakefield
Kapcsolódó cikkek