Cégvilág

Céges márkák Magyarországon: ha a dolgozó elégedett, a vevő is az lesz

Idén is útjára indul Magyarországon a Munkáltatói Márka Kutatás. A szervezők a 20 ezer válaszadó részvételével készülő felmérés keretében azt vizsgálják, milyen az egyes vállalatok munkaerőpiaci megítélése, különösen a számukra fontos célcsoportok körében.

A legvonzóbb cégek rangsora mellett az Aon Hewitt és az AIESEC kutatásából, többek között az álláskeresők munkahely választási preferenciáira vonatkozóan is információkat nyerhetnek a vállalatok. A kutatás segítségével a cégek most megtudhatják, mennyire vonzóak a számukra fontos célcsoportok körében, mit gondol róluk az Y generáció, mennyire hatékonyak márka-építési erőfeszítéseik.

Az Aon Hewitt szerint: ahogy a vállalat munkavállalóinak elkötelezettsége nő, úgy lesz egyre nagyobb azok aránya, akik szívesen ajánlják a céget álláskereső ismerőseiknek, ezáltal növekszik a vállalat vonzósága a munkaerőpiacon. Érdekes összefüggés, hogy a munkavállalói ajánlási index és a fogyasztói elégedettség között is erős a korreláció. Ha magas az elkötelezettség, így az ajánlási index is, a kollégák motiváltak a magas teljesítményre, ezáltal nőnek az üzleti eredmények és a minőség, a lánc végén pedig a fogyasztók is elégedettek, és továbbajánlják a terméket vagy szolgáltatást. 

A tavalyi Munkáltatói Márka Kutatásból az is kiderült, a stabilitás és a fizetés a fiatalabb generációk számára az átlagosnál kevésbé lényegesek – egy munkahely számukra akkor igazán vonzó, ha ott nagyobb figyelmet kap a társadalmi felelősségvállalás és a munka-magánélet egyensúlya. A fiatalabb generációk tagjai ugyanúgy igénylik a márkanevet a karrierválasztás során, mint az áruk kiválasztásakor.

A kutatás eredményeként a leginkább ismert, népszerű és vágyott munkahelyek rangsorát is kihirdetik a szervezők, a győztesek elnyerik a Legvonzóbb Munkáltató címet. 2012-ben a munkáltatói márkájuk alapján az Audi, a MOL és a Mercedes-Benz voltak a legvonzóbbak az álláskeresők körében.

 

felmérés legvonzóbb munkahely brand márka aon
Kapcsolódó cikkek