Cégvilág

Családi ház vagy saját építkezés? - A legfrissebb árak és trendek

A telekpiacra az egyre csökkenő sajátcélú lakásépítés mellett a családi házak viszonylagosan nyomott ára is rányomja a bélyegét. Amíg 2009-ről 2011-re az ország egyes területein 45-55 százalékkal csökkent a sajátcélú lakásépítések száma, addig a használt családi házak forgalma Budapesten és Pest megyében stagnált, a vidéki megyékben pedig 10-15 százalékkal esett vissza – derül ki az Otthon Centrum Lakáspiaci Monitorjából.

A felmérésből többek között kiderül, hogy a belterületi telkek piacán továbbra is visszafogott kereslet tapasztalható szinte az egész ország területén. Az okokat vizsgálva több szempont is felmerülhet. Egyrészt a sajátcélú lakásépítések 2008 óta tartó folyamatos csökkenése, ami a fővároson kívül az ország minden területére jellemző. A fővárosban tradicionálisan az értékesítési célú lakásépítések domináltak, ezért a visszafogottabb visszaesést az alacsony bázis magyarázhatja.

A fent vázolt tendencia 2012 első kilenc hónapjában is folytatódott, az idei év első három negyedévében a fővárosban stagnált, a vidéki városokban 8 százalékkal, a községekben pedig 20 százalékkal csökkent a saját használatra épített lakások száma 2011 azonos időszakához viszonyítva.

 „Az építkezési kedv megcsappanását mi is egyértelműen érzékeljük a telekpiacon.” – mondta Kühne az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója. „Gyakori, hogy az ügyfeleink párhuzamosan keresnek családi házat és építési telket.” Bár nem teljesen megegyező a saját használatra lakást építők és a családi házat vásárlók csoportja, beszédes, hogy míg 2009-ről 2011-re az ország egyes területein 45-55 százalékkal csökkent a sajátcélú lakásépítések száma, addig a használt családi házak forgalma Budapesten és Pest megyében stagnált, a vidéki megyékben pedig csak 10-15 százalékkal esett vissza.

Természetesen nem minden esetben helyettesítheti egymást a családi ház vásárlása és az építkezés. Szentendrén főleg a magasabb ártartományban keresők, akik akár 20-25 millió forintot is hajlandóak egy telekért áldozni, ragaszkodnak a saját építkezéshez.

Az Otthon Centrum adatbázisa alapján 2012 harmadik negyedévében a budapesti, belterületi telekpiacon a legtöbb kereső 13 és 22 millió között kínált telkek után érdeklődött, a legkeresettebbek a 15 millió körüliek voltak. A legtöbb érdeklődést a 600-700 négyzetméteres telkek generálták. A felsőbb ártartományokban, a 25-30 milliós, de még a 30 milliónál is drágábbakra szintén volt számottevő kereslet. A budai kerületekben a 100 millió forint körüli áron kínált telkek után már visszafogottabb mértékben érdeklődtek. A főváros agglomerációjában, bár érdeklődés mutatkozik a 2 és 5 millió forint között kínált telkek iránt is, a kereslet jórészt a 10 és 15 millió közöttiekre koncentrálódik. Ebben az értéktartományban 600 és 1200 négyzetméter között kínálnak telkeket, a legtöbb érdeklődő a 700-800 négyzetméteresekre jelentkezett. Egyébként, a telek árától függetlenül is ez a mérettartomány volt a legkeresettebb.

családi ház felmérés telekár építési telek
Kapcsolódó cikkek