Cégvilág

Fantomgyógyszerek jöhetnek a megbízható szerek helyett

A folyamatos gyógyszerár-csökkentés eredményeként a magyar piacon korábban ismeretlen gyártók ismeretlen készítményei kapnak támogatást a megbízható cégek ismert készítményei helyett.

Amióta a gyógyszertámogatás legfőbb szempontja az ár, egyre több a „fantomkészítmény” – állítják gyógyszeripari szakemberek. Ilku Lívia, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének elnöke egy mai rendezvényen az úgynevezett vaklicit intézményét hozta fel példának, amelynek során a gyártóknak úgy kell árcsökkentési ajánlatot tenniük, hogy nem látják a többiek tétjeit.

Ezzel ugyan az elmúlt három licit során 35, 20, majd 8 milliárdot spórolt a biztosító, ugyanakkor az is bekövetkezett, amit a régóta a piacon lévő nagy gyógyszercégek mint az eljárás veszélyét előre jeleztek. Mivel ugyanis a vaklicitnél minden egyes terápiás csoportban csak egyetlen termék maradhat „talpon”, előfordulhat, hogy olyan gyártónak kell biztosítania a teljes ellátást egy adott hatóanyagból, amelyik korábban csak a piac egy kicsi részét látta el, és nem számít jelentős gyártónak.

A közelmúltban egy ilyen cég nyerte meg az egyik vaklicitet, és nem is volt képes a saját készítményéből biztosítani a hazai betegek ellátásához szükséges gyógyszermennyiséget. Mint Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke fogalmazott, a cég „szaladt fűhöz-fához”, végül egy konkurens készítményét vásárolta meg, tette a saját gyógyszeres dobozába, és hozta forgalomba. Mégpedig a gyógyszerhatóság jóváhagyásával.

Az eset rávilágít arra, jelezte Ilku Lívia, hogy az egészségbiztosító árleszorító gyakorlata komolyan veszélyezteti ezeknek a betegeknek az ellátását. Különösen azért a 700-800 ezer betegét, akik olyan gyógyszeres terápiában részesülnek, amelyben az adott orvosság nem, vagy nagyon nehezen helyettesíthető más szerekkel.

orvosság gyógyszergyár gyógyszer
Kapcsolódó cikkek