Cégvilág

Jövedelmezőek az embereken végzett gyógyszervizsgálatok itthon

Évente mintegy 50 milliárd forint bevétele származik a magyar nemzetgazdaságnak a klinikai gyógyszervizsgálatokból. A résztvevő kórházak és egészségügyi dolgozók ebből nagyjából 15 milliárdos pluszbevételre tesznek szert, ezért a Nemzetgazdasági Minisztérium is a gyógyszervizsgálatok engedélyezésének gyorsítását szorgalmazza.

„Megfelelő környezetet kell kialakítani ahhoz, hogy minél több gyógyszervizsgálatot végezzenek Magyarországon, mert ez az egészségügyi intézmények és az orvosok, ápolók bevételeit is jelentősen növelheti” – mondta a Világgazdaság egészségipari konferenciáján a Nemzetgazdasági Minisztérium osztályvezetője.

Fényi Ágnessel maximálisan egyetért az egyik nagy hazai vizsgálóhely és egyben a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Klinikai Farmakológiai Részlegének vezetője. Kovács Péter professzor lapunknak azt mondta: az európai uniós szabályozásnál is szigorúbb hazai előírások miatt az itthoni vizsgálatoknak jó hírük van ugyan külföldön, de még versenyképesebb lehetne az iparág, ha a jelenleginél is rövidebb idő alatt engedélyeznék a gyógyszervizsgálatokat. Az utóbbi években jó irányba mozdultunk el e tekintetben, de itthon még mindig inkább kitöltjük az uniós szabályok szerinti maximum 60 napos határidőt, míg például Svédországban már 30 napon belül döntést hoznak.

„Egy új gyógyszer kifejlesztése napjainkban már dollár-milliárdokba és akár 8-12 évbe is kerül, így nem mindegy, mennyi idő alatt kapja meg az engedélyt egy klinikai teszt. Ahogyan az sem, hogy mennyibe kerül ” – magyarázta a professzor. Nem véletlenül csökkent az utóbbi években nagyjából 20 százalékkal az unió országaiban és nőtt ugyanennyivel a fejlődő országokban, főként Törökországban, Indiában végzett gyógyszervizsgálatok száma. Az országok és a vizsgálóhelyek között óriási a verseny – mondta Kovács Péter -, ezért mindent meg kell tenni azért, hogy ne csökkenjen a magyarországi megrendelések száma.

További részletek a Világgazdaság keddi számában

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek