Cégvilág

Késő vonatok - kínos helyzetben a Siemens

Nem jó ez az év Peter Löscher számára, ugyanis a Siemens igazgatóságának elnöke előtt hónapok óta tornyosulnak a problémák - írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

A Siemens vezére szeptemberben ígéretet tett a Deutsche Bahn vezetésének arra, hogy a téli menetrendnek megfelelően leszállítja a megrendelt tizenhat ICE 3 szerelvényt.

"Bízom Peter Löscher szavában" - jelentette ki Rüdiger Gruber, a német vasúttársaság igazgatótanácsának elnöke októberben. Ám a FAZ szerint hét hét elteltével már szó sincs ilyesmiről. Löscher túl derülátó volt, így második alkalommal kerül sor késedelmes átadásra, hiszen valamennyi szerelvénynek 2011 végére el kellett volna készülnie.

Ez nem csak a müncheni technológiai konszern imázsát rontja, hanem azzal a veszéllyel is jár, hogy a régóta ápolt jó piaci pozícióját át kell adni olyan versenytársaknak, mint a General Electric, az ABB vagy az Alstom. A lap megfogalmazása szerint Lösche és Grube szerda esti telefonbeszélgetése során a Siemens vezetője több hiba miatt is mentegetőzhetett. A vezérigazgató júliusban kezdte meg második menedzseri ciklusát és öt nehéz év áll előtte.

A 2011-2012-re vonatkozó, már korábban lefelé módosított eredmény előrejelzést sem tudta tartani a cég – ez már nyáron kiderült. A konszern 6 milliárd eurós megtakarítási programot vállalt fel 2014-ig. A két héttel ezelőtt bemutatott Siemens 2014 program keretében a vezér a haszonkulcs 12 százalékos növekedését vállalta fel, és ha ez nem teljesül, a lap szerint Gerhard Cromme elnök iránta való bizalma is megrendülhet.


 

Löscher vonat ICE Siemens
Kapcsolódó cikkek