Cégvilág

Megkapaszkodtak a magyar autókölcsönzők

Azt követően, hogy az elmúlt évben jelentősen csökkent a veszteség, az autókölcsönző vállalatok lassan levegőhöz jutnak, ám az eredmények még messze vannak a válság előtti időszaktól.

Minimális nyereséggel zárta az autókölcsönző ágazat az elmúlt évet a 21 vállalatot tömörítő Magyar Autókölcsönzők Szövetségének (MAKSZ) összesített adatai szerint. A tagvállalatok tavaly előtt együttesen 233 millió forintos veszteséget könyveltek el, de 2011-ben már 19 millió volt a nyereségük. Igaz, ez az összesen csaknem 13 milliárd forintos árbevételhez képest minimális összeg, arról nem is beszélve, hogy amíg két éve nyolc, addig tavaly is még hét cég veszteséggel zárta az évet.

Úgy tudni, hogy a kihívásoknak legjobban az Avis, az Europcar és a Hertz tudott megfelelni. Haraszti Géza, a MAKSZ elnöke hozzá tette, hogy a többiek közül is csak a nagy nemzetközi márkák égisze alatt működő cégek, illetve a biztos anyagi háttérrel rendelkező társaságok tartoznak a nyereségesek közé.

Fontos szempont ugyanakkor, hogy a 2011-es exportárbevétel 42 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, bár az összforgalomból sokkal kisebb arányban részesül, mint a belföldi értékesítés, amelynek reálértéke az miatt a számszerű növekedés ellenére csökkent.

Részletek a szerdai Világgazdaságban

Avis europcar maksz autókölcsönző
Kapcsolódó cikkek