Az RZSD (Orosz Vasutak), a Sinara-csoport és a Siemens szándéknyilatkozatban állapodtak meg további villanymozdonyok szállításáról.

Az RZSD a már korábban szolgálatba állított Granit 2ES10-es mozdonyok kedvező tapasztalatai alapján kíván újabb 675 tehermozdonyt kíván rendelni 2016 és 2020 között az LLC Ural Locomotív cégtől, a Sinara orosz beruházó vállalat és a Siemens közös vállalkozásától.

A Siemens együttműködési megállapodást kötött az orosz áramhálózat-üzemeltető Szövetségi Hálózati Társasággal (Федеральная сетевая компания) nagyfeszültségű berendezések sorozat-gyártására szolgáló modern létesítmények közös fejlesztésére. A partnerek megállapodtak 110 kV-os és 220 kV-os transzformátorok hosszú távú szállításának alapelveiben. A Siemens Transformers LLC-nek már most is megfelelő gyártókapacitása van ahhoz, hogy kiszolgálja az orosz rendszerirányítót. Ez 2013-ban 3000 MVA, 2014 és 2017 között évenként 5000 MVA összteljesítményű transzformátorokat jelent.

A Siemens együttműködést indít az Uralvagonzavod gépgyártó vállalattal is egy termék életciklus menedzsment (PLM) koncepció bevezetéséről, azaz arról, hogy új Siemens szoftverekkel modernizálnák a termelést az orosz társaságnál. Az üzlet- és a termékfejlesztést is Siemens módszerekkel korszerűsítenék.

A Siemens legutóbb augusztusban számolt be egy nagy járműeladásról: a Cseh Államvasút rendelt tőle 100 millió euróért hét, egyenként hét kocsiból álló Railjet Intercity-vonatot, további nyolc szerelvényre szóló vételi opcióval, utóbbi 2013 közepéig hívható le. A vonatok szállítása a tervek szerint 2014-ben indul.

A németországi társaság tavaly a vártnál jobban szerepelt. Nemrég közzétett gyorsjelentése szerint üzleti évének szeptember végén zárult, negyedik negyedében 1,21 milliárd eurós eredményt ért el a feltételezett 1,17 milliárd helyett. Rendelésállománya 21 százalékkal bővült az előző negyedévhez képest. A cég 2014-ig 6 milliárd eurónyi költséget szeretne megtakarítani, ami részvényenként 6,8 euró megtakarítást jelentene. Ha ténylegesen ennyivel növekedne az eredmény, akkor az akár meg is duplázhatná a részvényárat, ugyanis az idei 5,45 eurós részvényenkénti eredmény kétszeresére növekedhet. Igaz, ennek nagy ára lehet. A cég augusztusban azt írta a Börsen Zeitung, hogy zöbb ezer alkalmazottjának készül felmondani egy nagyszabású takarékossági program keretében – írta a Börsen-Zeitung. Ez több mint 10 ezer munkahelyet érinthet.

A csoport magyarországi leányvállalataiból a konszolidációba bevont, négy legnagyobb cég tavalyi árbevétele 311,694 millió euróra esett az előző évi 342,803 millió euróról, adózás előtti eredménye pedig 18,682 millió lett a korábbi 32,786 millió euró után. A négy társaság exportja jobban nőtt, mint a behozatala, és itt az alkalmazottak száma is nőtt.