Cégvilág

Ukrajna katari LNG-t remél

Ukrajna 2015-ben számít az első cseppfolyós földgáz szállítmányra, jelentette be Viktor Janukovics ukrán elnök Katarban.

Az ukrán nemzeti projektek ismertetése során Viktor Janukovics ukrán elnök arról is beszélt katari befektetők előtt Dohában, hogy országa 2015-ben számít az első, cseppfolyós földgáz (LNG) szállítmányokra.

Reményei szerint az egyik legjelentősebb eladó éppen Katar lesz. Az Interfax orosz hírügynökség szerint beszámolt arról is, hogy sikeresen halad az ukrajnai LNG terminál előkészítése. Formálódik a beruházásra létrejövő konzorcium.

A mai kormányülése ugyanakkor azt jelentette ki Mikola Azarov ukrán miniszterelnök, hogy országa a vezetéken érkező orosz gáz árának a feléért kíván árut fogadni az LNG terminálon.  Kifejlette, hogy a létesítményre milyen fontos szerep jutna teljes kapacitáson való használata elérésekor Ukrajna energiafüggetlenségének megteremtésében. Az ország évente legalább 10 milliárd köbméternek megfelelő mennyiségű LNG-t szeretne importálni. „Ez közel a fele annak, amennyit most Oroszországtól vásároltunk” – jelentette ki, javasolva egyúttal, hogy ukrán cégek is fektessenek pénzt a terminál építésére.

janukovics Azarov LNG
Kapcsolódó cikkek