Cégvilág

A bankok félnek, mégsem védekeznek az adathalászok ellen

A közösségi média használatának elterjedésére reagálva a válaszadók 37 százaléka alakította át a mindennapi vállalati működés rendjét, míg a biztonsági kockázatok csökkentése érdekében 33 százalékuk igyekszik felhívni munkatársai figyelmét a közösségi média csatornák használatának veszélyeire – derül ki a Deloitte a pénzintézeti szektorra vonatkozó globális információbiztonsági felméréséből, amelyben a világ legnagyobb pénzintézeteinek képviselői közül több mint 250-en vettek részt válaszadóként 39 országból, köztük hazai pénzintézetek vezetői is.

A vizsgált pénzintézetek jelentős része már felmérte a cloud computingban rejlő lehetőségeket: a megkérdezettek 40 százaléka ennek ellenére azt nyilatkozta, hogy eddig még nem alkalmazott cloud computing megoldásokat. Ennek okaiként a technológia kiforratlanságát, a biztonsági kockázatokat, valamint az adott pénzügyi vállalkozásnak a technológia bevezetésére való alkalmatlanságát jelölték meg. Számos cég alkalmazza (vagy tervezi, hogy a közeljövőben alkalmazza) ugyanakkor a mobil VPN, a központi eszközkezelés, illetve a mobil eszközkezelés módszereit a cég mobilitási programja keretében.

A válaszadók 50 százaléka ennek ellenére nem is tervezi, hogy adathalászat megakadályozására szolgáló szoftvereket, külön-külön az alkalmazottaknak és a vevőknek szánt alkalmazásokat, valamint mobileszközök adatvesztését megakadályozó megoldásokat rendszeresítsen a vállalatnál. Ami a mobil eszközök használatát illeti, a vizsgált bankok képviselői szerint a három legfontosabb biztonsági intézkedés: a felhasználási irányelvek megfelelő alkalmazása a fogyasztókkal szemben, a mobil eszközök biztonságos használatának népszerűsítése, valamint a bonyolult jelszavak használatának kötelezővé tétele.

A vizsgált bankok negyede, a biztosítótársaságok 40 százaléka számolt be arról, hogy informatikai visszaéléseket tapasztalt az elmúlt egy évben. A válaszadók szerint az elmúlt évben elsősorban az információbiztonsági irányítási rendszerek, a jogosultságok és hozzáférések kezelése, valamint az információbiztonsági stratégia volt számukra a legfontosabb célterület. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is úgy nyilatkoztak a válaszadók, hogy a megfelelő források hiánya (44 százalék) és az egyre kifinomultabb informatikai fenyegetések (28 százalék) azok a tényezők, amelyek a leginkább megnehezítik a hatékony információbiztonsági rendszerek kiépítését.
 
A vizsgált pénzügyi vállalkozások 49 százaléka nyilatkozott úgy, hogy aktívan dolgozik a cég sebezhetőségének csökkentésén – a cégek 82 százaléka emellett igyekszik proaktívan megvédeni a vállalati környezetet az újabb és újabb fenyegetésektől.
 

felmérés Bank adathalászat informatika cloud
Kapcsolódó cikkek