Cégvilág

Munkaerőpiac - Nincs világvége, de kivárnak a cégek

A magyar munkaadók bizonytalannak látják a munkaerőpiac helyzetét 2013 első negyedévében, a munkáltatók 77 százaléka nem tervez létszámváltoztatást, míg 9 százalékuk felvételt, 11 százalékuk pedig elbocsátást tervez - derül ki a Manpower munkaerő-piaci szolgáltató legfrissebb, reprezentatív felméréséből.

Az eredményeket ismertető keddi budapesti sajtótájékoztatón Kiss Judit, a Manpower Magyarország ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: a Manpower munkaerő-piaci mutató értéke - amelyet a munkaerő-felvételt és elbocsátást tervezők arányának különbségéből számolnak - a 2013 márciusának végéig terjedő időszakra mínusz 2 ponton állt. Kiss Judit kiemelte: negyedéves összehasonlításban a munkaerő felvételi hajlandóság 2 százalékponttal gyengült, míg éves összevetésben 12 százalékpontos a javulás.

A vállalat globális felmérése szerint a 2013 első negyedévére vonatkozó kilátások rosszabbak, mint az előző negyedben mértek. A friss adatok szerint a 42 vizsgált országból 21-ben csökkent a létszámbővítési kedv. Jeffrey A. Joerres, a ManpowerGroup elnök-vezérigazgatója a felmérés kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy a most tapasztalt, történeti kitekintésben is gyenge adatok nem a 2008-2009-es év világvége-hangulatára emlékeztetnek: inkább kivárást érzékel a cég.

Európában egyértelmű a rosszkedv: három hónappal ezelőtt még csak nyolc államban voltak negatívak a kilátások, míg mostanra a szám 13-ra emelkedett. Kelet-Európában a csökkenő trend az egész régió kilátásai lerontotta, Lengyelország most először jelentett negatív adatot. Németország azonban állja a sarat: a romló gazdasági körülmények ellenére változatlan az előrejelzés az előző negyedévhez képest. 

Németország olcsón megússza

A német valószínűleg nagyobb sérülések nélkül fogja megúszni a téli konjunkturális mélypontot. A vállalatok kilenc százaléka tervezi a jövő évi első negyedévben új dolgozók felvételét, és csak négy százalékuk fontolgat létszámleépítést – derül ki a Manpower ezer német vállalat megkérdezésével végzett felméréséből.

"A német vállalatok nem azonnali elbocsátásokkal reagálnak az euróválságra" - hangoztatta Vera Calasan, a Manpower németországi vállalatának vezetője.  A cégek szilárdan ragaszkodnak a szakembereikhez. Tekintettel az Ifo üzletilégkör-indexének erősödésére, érthető a reakció. A legjobb elhelyezkedési lehetőségek München nagytérségben kínálkoznak. Itt, a jövő év első negyedében, a vállalatok 13 százaléka tervezi a létszám feltöltését, és csak egy százaléka készül létszámcsökkentésre. Ezzel szemben a Ruhr-vidékre vonatkozó kitekintés stagnál. Éppen csak a vállalatok egy százaléka tervezi újabb munkaerő felvételét, egy százaléka pedig elbocsátásokra kényszerül.

Joerres felhívta a figyelmet arra, hogy a brit munkáltatók négy éve a legjobb kilátásokat érzékelik, az Egyesült Államokban is stabil a munkaerőpiac helyzete. A legpozitívabb képet Tajvanban, Indiában, Brazíliában és Mexikóban látták a Manpower szakértői, de jól teljesít Románia is, míg a legsötétebben Görögországban, Olaszországban, Spanyolországban és Szlovákiában látják a helyzetet a cégek.  Az ázsiai-csendes-óceáni régió egészében pozitívak a munkáltatói kilátások annak ellenére, hogy az előző negyedévhez képest a nyolc vizsgált országból ötben romlott a helyzet.

felvétel munkaerőpiac Manpower
Kapcsolódó cikkek