Cégvilág

Nagyon alacsonyak a hazai szállodai szobaárak

Szobafoglaltságban a középmezőnybe verekedték magukat a budapesti szállodák, de árbevételben továbbra is sereghajtók maradtunk, derül ki a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének a KSH és az STR riport adatai alapján összállított, a nemzetközi és hazai szállodaipar 2012 január – októberi teljesítményét elemző legfrissebb trendriportjából. Globális áttekintésben 2012 január–október között nemzetközi viszonylatban a legjobb teljesítményt a korábbi hónapokhoz hasonlóan Közel–Kelet, Ausztrália & Óceánia és Délkelet–Ázsia szállodái érték el – írja a Turizmus Online.

Az év első tíz hónapjában Európában a szállodai REVPAR mutató átlagos 5,2 százalékos növekedését magasan felülmúlta a Kelet–Európában elért 9,1 százalékos növekedés. Ennek ellenére az ebben a régióban elért 54,5 euró 23,4 százalékkal az európai átlag alatt van.  magyarországi szállodák teljesítménye Közép–Kelet Európában – a vizsgált 5 ország között - idén január–október hónapokban elsősorban a nagyon alacsony szállodai árak miatt csupán a szlovákiai hotelekét múlta felül.

Az STR riportban szereplő 31 város között 2012 első tíz hónapjában Budapest szállodái szobafoglaltságban a 24. helyen végeztek, Athént, Pozsonyt, Bukarestet, Lisszabont, Madridot, Milánót és Vilniust megelőzve. Nettó átlag szobaárban az időszakban 29-edikek lettünk, Pozsony és Vilnius előtt. Nettó REVPAR-ban a 28. hely jutott Budapestnek, ebben Pozsony, Bukarest és Vilnius eredményeinél voltak jobbak a hazai hotelek – írja a Turizmus Online.

2012 októberében Budapest szállodái az STR riport szerint a vizsgált európai városokhoz képest a korábbi hónapoknál jobb eredményt értek el. Ebben a hónapban 31 város között szobafoglaltságban a középmezőnyt jelentő 17. helyet érték el szállodáink. Ennek ellenére nettó átlag szobaárban csak a 27-edikek, nettó REVPAR- ban ugyancsak a 27-edikek lettek a fővárosi hotelek. 2012 októberében a magyarországi szállodai kapacitás, a szobák száma országos viszonylatban a bázis szinten maradt, Budapesten minimális mértékben, 0,7 százalék-kal nőtt, a Balatoni régióban 6,5 százalékkal csökkent.

A hazai szállodák 2012 január – októberi teljesítményéről megállapítható, hogy elsősorban a külföldi szállodai vendégéjszakák változatlanul gyors ütemű emelkedése, az euró/forint árfolyamának múlt évhez képest 6,1 százalékos gyengülése ellenére a szállodák bevételi teljesítményét komplexen kifejező mutató, a REVPAR (egy kiadható szobára jutó árbevétel) csak 6,1 százalékkal nőtt, ami a KSH szerinti 6 százalékos inflációt alig haladja meg.

A KSH adatai szerint Magyarországon idén január–október között a szállodák átlagos foglaltsága 48,9 százalék (a bázisnál 1,1 százalékponttal magasabb), a bruttó átlag szobaár 14 734 forint (bázis i. 103,6 százalék) volt.

RevPAR foglaltság str riport szálloda szoba szobaár
Kapcsolódó cikkek