Cégvilág

Nem kell a drága beteg?

A lehetségesnél kevesebb beteget látnak el a kórházak, aminek akár az is oka lehet, hogy nem fogadják a súlyos állapotú, drága kezelést igénylő betegeket – hangzott el egy budapesti konferencián.

Az egészségügy vezetők szaklapja, az IME tanácskozásán a számos kórházzal kapcsolatban álló Ilex Vezetési Tanácsadó Kft. vezetője, Őri Károly beszélt arról, hogy az utóbbi hónapok adatai alacsonyabb esetszámot mutatnak. Sinkó Eszter egészségügy közgazdás szerint a költséges betegeket folyamatosan elhárítják a kórházak, emiatt „rengeteg beteg ellátás nélkül van”.

A Magyar Kórházszövetség elnöke sem tartotta kizártnak, hogy anyagi okok állnak a kórházi betegek számának csökkenése mögött. Rácz Jenő a VG kérdésére azt mondta: mivel a kórházi szeptember végére még a tárca számításai szerint is meghaladta a 40 milliárd forintot, és az év végére ez akár duplájára is növekedhet, a kórházak igyekeznek minden forintot megfogni. Ezért elképzelhető, hogy az egyes osztályok, amelyek szintén saját keretből gazdálkodnak, nem vállalják a súlyosabb eseteket, akiknek az ellátása – például a magas gyógyszerköltség miatt – kimeríthetné a keretüket.

Kétségtelen, hogy míg korábban a kórházak rendre inkább a lehetségesnél több beteget láttak el, a trend megfordult, és magyarázatot igényel – mondta Rácz Jenő. Sinkó Eszter azt javasolta: legyen egy jelentőhálózat, amely lehetőséget biztosít a kezelőorvosok számára azon esetek regisztrálására, amikor egy kezelőorvos nem tudta kórházban elhelyezni pácensét.

beteg Rácz Jenő kórház
Kapcsolódó cikkek