Cégvilág

Mozgolódnak az egyetemes szolgáltatók

Új üzleti tervvel, az energiaszabályozó döntéshozókkal való egyeztetéssel, költségcsökkentéssel, meg nem erősített hírek szerint egyetemes szolgáltatásuk kiszervezésével is készülnek az érintett társaságok újabb terheik mérséklésére.

Dönteniük kell a hatósági árszabályozás, illetve a január elején kötelezően meglépett rezsicsökkentéssel, közmű- és Robin Hood adóval sújtott egyetemes szolgáltatók közül azoknak, amelyek e változások miatt veszteségessé váltak.

Vagy lenyelik a mínuszt, remélve, hogy később javul a helyzetük, vagy megvalósítanak egy olyan konstrukciót, amellyel megmenekülhetnek a további veszteségtől.

A Világgazdaság üzleti körökből úgy értesült, hogy ez a konstrukció a tevékenység kft-be szervezése, majd a kft. becsődöltetése lenne. Ha ez megtörténik, a Magyar Energia Hivatalnak kellene kijelölnie a kidőlő helyére azt az egyetemes szolgáltatót, amely ellátja gázzal, vagy árammal az előző cég lakossági ügyfeleit.

Minél több ilyen kft. szállna ki a piacról, annál nehezebb – és veszteségesebb – lenne a megmaradók tevékenysége.
Mindazonáltal nem alapértelmezés, hogy minden érintett egyetemes szolgáltató veszteségessé vált volna. Amit ugyanis elvett tőlük a szabályozás az egyetemes szolgáltatási oldalon, annak egy részét visszaadta úgy, hogy nagyobb energiaszámla terhet rakott a nem lakossági, főként a nagy- és középvállalati, kisebb részben a kkv-k vállára.

Összességében mégis romlott a helyzetük, „Pénz itt már nincs” – mondta egyikük képviselője. Bár az egyetemes szolgáltatásuk kiszervezésére vonatkozó, esetleges tervüket nem erősítették meg a Világgazdaságnak, az kiderült, hogy ülbe tett kézzel sem ülnek. Vizsgálják, hogyan hat a változás a gazdálkodásukra, de még nem mindenütt döntötték el, mit tegyenek.

A Tigáznál például már meghatározták az új üzleti terv szerinti lépéseiket, ezeket az olasz tuladjonosnak még jóvá kell hagynia. Száraz Gábor szóvivő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a társaság nem a rezsicsökkentés miatt lett veszteséges, már 2-3 éve mínuszban van.

Az Elmű-Émász csoport nemrég profit warningban jelezte befektetőinek, hogy a rezsicsökkentés és a közműadó együttes hatásaként az idén veszteségessé válhat. „Első lépésben az iparágért felelős vezetőkkel kezdeményezünk egyeztetést a most bevezetett modell fenntarthatatóságának felülvizsgálatáról” – mondta lapunknak Boross Norbert kommunikációs igazgató.

Az EdF Démásznál a vonatkozó rendeletben előírt, azaz kilowattóránként 1,30 forintos bruttó árrés keletkezik az idén. Ez bő 24 százalékkal kisebb a tavalyinál, s mivel nem elég az egyetemes szolgáltatás kilowattóránként több mint 2 forintos kiadásaira, vesztesége keletkezik majd a cégnek.

„Az EdF Démász mielőbb megteszi a szükséges kiigazításokat, hogy kiadásait összhangba hozza a szabályozó hatóságok által számára meghatározott bruttó árréssel. Bektetéseit nem tudja az előzi évekéhez hasonló szinten folytatni.

Túlélésre összpontosít, költségeit csökkenti, ami szükségszerűen hatással lesz az ügyfelek szükségleteire adott válasz minőségére is” – válaszoltak lapunknak.

reszicsökkentés Démász tigáz
Kapcsolódó cikkek