Cégvilág

Online szerencsejáték: túl magas a koncessziós díj?

Irreálisan magasnak tekinti az online szerencsejáték piacra megszabott koncessziós díjakat a Távszerencsejáték Szövetség (Remote Gambling Association, RGA) is.

Az új magyar szerencsejáték törvényben szereplő díjak fenyegethetik a teljesen liberalizált online szerencsejáték piac létrehozását. „Ha az a cél, hogy az új rendszer sikeres legyen, akkor megfelelő szabályozást és életképes adóügyi kereteket kell kínálnia. Sajnos az új szerencsejáték és a magas koncessziós díj kombinációja ellehetetlenítené a magyar piacra való belépést, ez pedig a várható adóbevételek csökkenéséhez vezetne” – mondta Clive Hawkswood, az RGA vezérigazgatója. A magyar kormány a napokban nyújtotta be az 1991. évi szerencsejáték törvény módosítását az Európai Bizottságnak, amely 20 százalékos bruttó profit utáni adó kivetését javasolja az engedéllyel rendelkező, sportfogadást, kártya- vagy kaszinójátékot kínáló operátorokra.

A törvénytervezetben azt is javasolják, hogy az üzemeltetők fizessenek évi 100 millió forint koncessziós díjat az általuk kínált minden egyes játéktípusért annak érdekében, hogy legfeljebb 5 évre működési felhatalmazást kapjanak. Az állami tulajdonú Szerencsejáték Zrt.-nek automatikusan járna az engedély, míg a kormány döntene az összes többi kérelemről. A kabinet mintegy 30 milliárd forint bevétel előteremtését reméli az online szerencsejáték megadóztatásából.

A Magyar Szerencsejáték Szövetség (MSzSz) is úgy látja, hogy az online szerencsejáték megadóztatásából nem pótolható a tavaly októberben három nap alatt betiltott pénznyerő iparágból kieső évi 35 milliárd forintnyi játékadó, és az ugyancsak 35 milliárd forintnyi egyéb adóbevétel, de a hatalmas károk valamelyest mérsékelhetők a magyar cégek helyzetbe hozásával. Szerintük a tervezet az illegálisan működő oldalakat hozza helyzetbe, hiszen a szerveralapú nyerőgépeknél beszedni tervezett 33 százalékos adó helyett egy lényegesen kedvezőbb 20 százalékos adószintet javasol, ugyanakkor a több száz milliós koncessziós díj, valamint a hazai vállalkozások számára megfizethetetlen törzstőke előírások (200 millió ) gyakorlatilag kizárja a magyar tulajdonú cégeket.

A hazánkban most érvényben lévő távszerencsejáték-törvény 2012. január 1-jén lépett hatályba. A jogszabály 20 százalékos tiszta bevétel utáni adót határoz meg a távszerencsejáték oldalakat üzemeltetők számára. A rendelet szerint a távszerencsejáték fogalmába a lóversenyfogadás és a kártyajáték tartozik, ha azt hírközlő eszköz és rendszer útján szervezik. A mostani törvénytervezet azonban kiegészíti a távszerencsejáték körét, mivel abba bekerült a sportfogadás is.

Az időzítés valószínűleg nem véletlen, ugyanis heteken belül bemutatják a Szerencsejáték Zrt. új portálját, ugyanis a GTECH-G2 a múlt héten leszállította az állami lottótársaság online sportfogadási rendszerét a végleges környezetbe.

online szerencsejáték játékadó
Kapcsolódó cikkek