Cégvilág

Támogatást kap gyárbővítésre a Delphi Szombathelyen

A Delphi szombathelyi gyára 480 millió forintos – körülbelül 1,6 millió eurós – támogatást kaphat azt követően, hogy a céggel 2008-ban és 2009-ben is létesült 499, valamint 400 millió forintos vissza nem térítendő támogatásról szóló megállapodás.

Az autóalkatrész-gyártó világcég 1500 fős magyar leányvállalata tavaly május másodikán nyújtotta be pályázatát a frissen megítélt támogatásra azzal, hogy a technológiafejlesztés mellett 150 új munkahely is létesül Szombathelyen. A beruházássorozatot (amelynek értékét nem közölte a Delphi) az támogatja, az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a magyar kormány közreműködésével. A döntéshozók kellemes meglepetésben részesítették a Delphi Hungary Autóalkatrész Gyártó Kft.-t, hiszen az nagyjából 450 millió forintra számított.

Mind az 1500 fős létszám, mind a 150 új állás létesítése azt jelzi, hogy ma már biztató jövő elé néz a Delphi Packard Austria GmbH & CO KG tulajdonában lévő társaság. A világválság kitörését követően azonnal csökkent a rendelésállomány, úgyhogy 2009 februárjától 250  dolgozóját bocsátotta el az akkor 1150 fős vállalat. A döntés egyik oka, hogy az autóipari megrendelések visszaesése miatt – a nyilvánosságra hozott tervekkel ellentétben – a Delphi mégsem telepítette ide Portugáliából a légzsákok és a kormánykerekek gyártását. Emellett akkor szűnt meg a cég egyik bérmunkája is; az Electrolux visszavitte olaszországi üzemébe a mosógépvezérlő panelek gyártását, pedig ezeket a termékeket már két éve Szombathelyen állították elő.

Mindez alaposan meglepte a kft. vezetését, hiszen a kormánykerekek próbagyártása már hónapok óta folyt. És miután az volt a terv, hogy az itt készülő kormánykerekekbe még a légzsákot és az indítópatront is beszerelik, és a bőrborítás szintén helyben készül, 2008 nyarán a létszámot is bővítették.

Ma a termékpaletta jellemző elemei az elektronikai alkatrészek (vezérlő- és biztonsági rendszerek, kapcsolók, légzsákvezérlők, radarok), légkondicionáló és dízelmotor vezérlők, műanyagipari alkatrészek. Mindezeket elsősorban autógyáraknak (VW, BMW, Opel, PSA, Ford, Volvo), másodsorban más Delphi leányvállalatoknak szállítják.

A két legnagyobb vevő, a Delphi France és a Delphi Deutchland a 2011-es árbevétel 25, illetve 15 százalékát adta. A Delphi Deutchland ugyanakkor komoly üzletszerző munkát is végez a Delphi Hungary Autóalkatrész Gyártó Kft. számára, amelyet a magyar cég 2010-ben és 2011-ben 3,371 illetve 3,513 millió eurós üzletszerzési jutalék átutalásával honorált.

Delphi gyárbővítés Szombathely gyár
Kapcsolódó cikkek