Cégvilág

Kezdődnek az egészségügyi bértárgyalások

Március hetedikén kezdődnek a szakmával az idei bértárgyalások, amelyek keretében az Egészségügyért Felelős Államtitkárság „célzottan oda fog figyelni” azokra, akik kimaradtak, vagy arányaiban nem megfelelően részesültek a tavalyi bérfejlesztésből - jelentette be Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár a Magyar Ápolók Napján tartott ünnepségen.

Az államtitkár elismerte: az ápolóknak sem a társadalmi, sem az anyagi elismerése nincs összhangban azzal az áldozattal, amit a betegekért, a hozzátartozóikért és az egészségügyi intézmények fenntarthatóságáért tesznek. Szócska Miklós arra kérte az ápolókat, hogy „akiben van még erő, az mindenképpen folytassa ezt a pályát”.

Lapunk úgy tudja, hogy a tavalyihoz hasonlóan idén is nyáron, januárig visszamenőlegesen várható béremelés az egészségügyben. Az elképzelések szerint a diplomás szakdolgozók, a háziorvosok és asszisztenseik, valamint a kórházi adminisztrációs és gazdasági dolgozók számíthatnának fizetésemelésre, ők azok ugyanis, akik eddig nem, vagy jelentőségükhöz képest kevesebbet kaptak a tavalyi béremelésből.

A béremelés forrásaként a szakállamtitkárság elsősorban arra a mintegy 51 milliárd forintra számít, amit a jövedékiadó-emelésből terveznek beszedni. Mint emlékezetes, kifejezetten az egészségügy többletforráshoz juttatása érdekében emelték meg az alkohol és a dohánytermékek jövedéki adóját.

 

béremelés egészségügy Szócska Miklós
Kapcsolódó cikkek