A japán Toshiba amerikai ága, a Westinghouse átvette a vezetést a csehországi Temelínben működő atomerőmű bővítésére kiírt tenderen az első ajánlatok értékelése után, erről a társaság vezérigazgatója, Daniel Roderick a tájékoztatta a Reuters hírügynökséget.

Ez azt jelenti, hogy a Westinghouse megelőzte az orosz Atomsztrojexport vezette konzorciumot, vagyis az egyetlen, versenyben lévő riválisát azt követően, hogy a kiíró, a csehországi CEZ villamos-ipari csoport kizárta a versenyből a francia Arevát, mert az nem tett eleget a kiírás feltételeinek. Roderick szerint cégét maga a CEZ informálta arról, hogy jobbak a pozíciói. A CEZ további tárgyalásokat folytat mindkét pályázóval, lehetőséget adván nekik arra, hogy kedvezőbb ajánlatokkal álljanak elő. Még az idén ki kívánja hirdetni a tender győztesét.
Az orosz RIA Novosztyi szerint viszont továbbra is jók az orosz pályázó esélyei. A hírügynökség azt írja a CEZ-nél zajló értékelést ismerő forrására hivatkozva, hogy négy szempontból három alapján a cseh-orosz MIR.1200 konzorcium ajánlatát találták a legjobbnak a csehországi temelíni atomerőmű bővítésére meghirdetett nemzetközi pályázat bírálói. Eszerint a Skoda cseh nehézipari cégcsoport, valamint két, a Roszatom orosz atomenergetikai konszernhez tartozó vállalat, az Atomsztrojekszport és a Gidropessz alkotta MIR.1200 tette a legelőnyösebb árajánlatot, ők kínálják a legjobb feltételeket a leendő erőmű működésének finanszírozására, és japán-amerikai vetélytársuk, a Westinghouse által beterjesztettnél háromszor jobbak a mutatói „a szerződés pontjainak és feltételeinek teljesítése” tekintetében is.

Az informátort meglepte, hogy az elbíráláskor nem vették figyelembe, hogy a pályázók milyen arányban vonnának be cseh vállalatokat a beruházásba. A reaktorok közül a Westinghouse által javasolt AP-1000 típusú kapta a jobb minősítést. Pedig ilyet – írja a RIA Novosztyi –  még sehol sem építettek fel, és Európában még nem is engedélyeztették. A cseh-orosz konzorcium ezzel szemben annak a technológiának a korszerűsített változatát kínálja, amely sikeresen üzemel a temelíni erőmű már működő blokkjaiban.

A CEZ két új reaktorblokk építésére írt ki tendert, a megbízás értékét 15 milliárd dollárra becsülik. A munkának 2016-ban kell megkezdődniük, és a létesítményeket legkésőbb 2025-ig kell bekapcsolni a cseh energetikai hálózatba.