Cégvilág

Nem csökkentik a civilek rezsijét

A szociális közfeladatokat átvállaló civil szervezetek közműdíjának csökkentését a tárca nem tervezi, a rezsicsökkentés az egyes ágazatokban a lakossági felhasználói körre terjed ki – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési minisztert Szili Katalin kérdezte írásban arról, hogy „tervezi-e a szaktárca a szociális közfeladatokat átvállaló civil szervezetek számára a közműdíjak csökkentését?”.

A független országgyűlési képviselő azt hangsúlyozta, hogy számos olyan, jellemzően közhasznú státuszú társadalmi szervezet, amely az önkormányzatokkal közfeladatok ellátására szerződéssel rendelkezik, és hosszú évek óta sikeresen működik közre a lakosság szolgálatában, mindmáig kénytelen a vállalkozások számára meghatározott közműdíjak megfizetésére. Helyesnek tartja a lakossági rezsicsökkentést, de sérelmezi, hogy az üzleti előfizetői díjak tovább emelkedtek. Szili Katalin szerint méltatlan az a helyzet, hogy például az átmeneti szálló fűtéséért és világításáért a vállalkozói díjszabást alkalmazzák. A független képviselő úgy vélte, hogy a gazdasági válság hatásaival összefüggésben rendkívül nehéz helyzetben lévő azon civil szervezeteknek, amelyek közfeladatot vállalnak át, indokolt volna a lakossági tarifák alkalmazása.

A tárcavezető felhívta Szili figyelmét arra, hogy amennyiben egy kizárólagosan önkormányzati tulajdonban lévő cég — amely az adott üzleti évben elért nettó árbevételének legalább 80 százaléka az önkormányzattal kötött szerződések teljesítéséből származik — gazdasági tevékenységet folytat, működési költségeinek csökkentése az unió működésről szóló szerződés szerinti állami támogatásnak minősül. Az ilyen támogatás közszolgáltatásért nyújtott ellentételezés formájában adható.

A földgázellátásról szóló 2008. évi törvény alapján – a lakossági fogyasztók mellett – a 20 köbméter/óra kapacitást meg nem haladó vásárolt kapacitással rendelkező egyéb felhasználók jogosultak a földgáz egyetemes szolgáltatás keretében történő vételezésére. Némethné azt hangsúlyozta, hogy ezen úgynevezett egyéb felhasználók tekintetében az árak 2013 . január 1-jével nem emelkedtek. Amennyiben tehát a szociális közfeladatokat átvállaló civil szervezetek 20 köbméter/óra kapacitást meg nem haladó vásárolt kapacitással rendelkeznek, akkor „egyéb felhasználónak” minősülnek, és esetükben 2013 . január 1-jével áremelés nem történt.

Amennyiben viszont a civil szervezetek nem felelnek meg ennek a feltételnek, rájuk vonatkozóan hatósági ármegállapításra – így az annak keretében végrehajtott árcsökkentésre – nem kerülhet sor, hiszen ebben az esetben a szervezetek nem a miniszter által megállapított, hanem a földgázkereskedővel történő megállapodás szerinti szabadpiaci áron vételeznek.

A miniszter a civil szervezetek villamosenergia-ellátásával kapcsolatban kiemelte, hogy amennyiben a szervezet az egyetemes szolgáltatás keretében vételez, úgy számára a villamosenergia-árakat befagyasztották, vagyis azok 2013 . január elsejét követően sem emelkedhettek, míg a szabad piaci keretek között vételező fogyasztók esetében nem történt hatósági ármegállapítás.

németh lászlóné civilek rezsi fejlesztési miniszter rezsicsökkentés Szili Katalin
Kapcsolódó cikkek