Dzsavad Odzsi iráni olajminiszter-helyettes – egyben az iráni Nemzeti Gáztársaság (NIGC) ügyvezető igazgatója – közölte, hogy lezárultak országának egy svájci gázeladásáról indított tárgyalásai, most pedig a tranzitőr Törökországgal egyeztetnek, számol be az iráni Press TV.

A hírből nem derül ki, hogy Törökországból milyen útvonalon jut el az iráni gáz Svájcba, hogy mekkora tételről van szó, s hogy svájci oldalon ki a vevő. Viszont már két évvel ezelőtt, majd tavaly ismét felmerült egy hasonló ügylet lehetősége, akkor a svájci ESL-t nevezték meg lehetséges vásárlóként. Eszerint a cég a csak később felépítendő TAP vezetéken keresztül jutna hozzá a gázához. (Nem is biztos, hogy a TAP felépül, várhatóan júniusban dönti el az azeri Sah Deniz 2 konzorcium, hogy ez a vezeték, vagy a Nabucco West juttathatja-e el a gázát Európába.)

Odzsi egyúttal azt is közölte, hogy Irán a nyártól a szomszédos Iraknak is szállít gázt, indulásként napi 7 millió köbmétert, ami azután felmegy napi 25 millióra. Utóbbi kivitel két csövön történik majd. Az egyik cső az iraki Al-Bagdad és az Al-Manszúrija erőműveket látja majd el, a másik Bászra kikötővárosba vezet el.

Irán, amely Oroszország után a világ második legnagyobb gázkészletével rendelkezik, szintén Oroszország után Törökország második legnagyobb gázellátója is. Gáztermelése felfuttatása érdekében az ország igyekszik a bel- és a külföldi befektetők érdeklődését is felkelteni, főként a dél-Fárszi mezőre csábítana gázcégeket. A 9,7 ezer négyzetkilométeres területből 3,7 ezer négyzetkilométer az Arab-Perzsa öböl Iránhoz tartozó vizein található. A többi 6 ezer négyzetkilométer, az úgynevezett North Dome katari vizeken van.