Cégvilág

Szakértők: Emberek nyomorodnak meg a várólisták miatt, de változás jöhet

Az orvoskamara elnöke szerint politikai kérdés, az egészségügyi államtitkár szerint viszont orvosetikai kérdés, hogy rövidüljenek Magyarországon a várólisták.

Pluszforrások bevonásával rövidítené a kormány a várólistákat – közölte a Magyar Kórházszövetség közgyűlésén az egészségügyi államtitkár.

Szócska Miklós azt mondta, 2003-ban már volt egy projekt, amelynek során rendkívüli pénzügyi támogatással jelentősen csökkentették a várólistán lévők számát, és mint jelezte, ezen dolgoznak most is.

Ezzel részben megerősítette, amit a napokban a Népszabadság írt, hogy a kormány a tervek szerint öt milliárd forintot szánna a műtéti kapacitások növelésére annak érdekében, hogy ősztől, amikortól elvileg szabad lesz az európai betegáramlás, ne kelljen drága külföldi kezeléseket megfinanszírozni a magyar biztosítónak. A műsorában a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinika igazgatója, Szendrői Miklós ugyanakkor a Duna Közbeszéd című műsorában azt mondta: mintegy 15 milliárd forintra lenne szükség ahhoz, hogy a várakozási idő fél évre csökkenjen a jelenleg leghosszabb 700-800 napos protézis-beültetéses műtéteknél. A szakember szerint a várólisták egyértelműen a pénzhiány miatt duzzadnak.

Ezen a véleményen volt a kórházszövetségi kongresszus fórumán Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke is, aki azért emelt szót, mert szerinte tarthatatlan, hogy financiális okokból „nyomorodnak meg” emberek, akiknek évekig kell várakozniuk egy csípő- vagy gerincműtétre. A várólisták megszűntetése politikai kérdés, a kormányt és a parlamentet kell megnyernie a szakmának ahhoz, hogy a helyzet változzon – hangsúlyozta Éger.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár bevallottan ingerülten reagált a felvetésre, mondván: a kamara elnökének kötelező feltennie azt az etikai kérdést, hogy vajon az orvosok hány százaléka vállal várólistás operációt soron kívül pénzért. Éger ezzel kapcsolatban biztosította az államtitkárt, hogy amennyiben kiszűrik a várólistát megkerülő csalókat, úgy a kamara el fog velük szemben lépni.

A vita egyébként annak kapcsán alakult ki, hogy Sélleiné Márki Mária, az OEP-főigazgatója a fórumon jelezte: hozzáláttak a várólisták „megtisztításához”, hogy azok csak azokat a betegeket tartalmazzák, akik valóban műtétre várnak. Sok olyan páciens volt ugyanis, akit már megoperáltak, de nem került le a listáról, és olyanokis, akik több intézménynél is szerepeltek. Már az elmúlt hónapokban 68-ról 58 ezerre csökkent a várólistás betegek száma a lista megtisztítása nyomán, és mint elhangzott, a folyamat jelenleg is tart. A legtöbben egyébként szürkehályog-műtétre vártak, a leghosszabb ideig pedig azoknak kellene türelemmel lenniük, akik valamilyen protézisre szorulnak.

Éger István várólista egészségügy Szócska Miklós
Kapcsolódó cikkek