Cégvilág

43 milliárdos beruházás Dunaújvárosban

Szilárd tüzelőanyaggal működő integrált erőművet tervez létrehozni a Hamburger Hungária dunaújvárosi üzemében a Prinzhorn Holding. A 150 millió eurós (43,35 milliárd forint) beruházás célja, hogy alacsony költségek mellett biztosítsák a dunaújvárosi létesítmények ellátását.

Az erőmű főleg a régióból származó biomasszát, szenet és a Hamburger Hungária saját, papírgyártásából származó hulladékát használja majd. A tervek szerint az erőmű fokozza az üzem önerőből történő hő- és energiaellátását, ráadásul jelentősen megnöveli majd Magyarországon a megújuló energiahordozók felhasználásának arányát. A Hamburger Hungária Európa egyik legnagyobb és legmodernebb hullámalappapír előállítója: jelenleg évente mintegy 650 ezer tonna hullámalappapírt termel, amely a magyar papírtermelés 84 százalékát teszi ki, és 360 embernek biztosít munkát.

A Prinzhorn Csoport 1990 óta van jelen Magyarországon, mint fontos hulladékbegyűjtő (Duparec Kft.), mint a legnagyobb magyar hulladékhasznosító és csomagolópapír-gyártó (Hamburger Hungária Kft.), illetve mint a legnagyobb hullámtermék-gyártó (Dunapack Kft.). Az évi 400 millió eurós forgalmat lebonyolító magyar vállalatok az elmúlt 20 évben mintegy 600 millió eurót fektettek be Magyarországon.

A Prinzhorn csoport 26 hónap építkezés és a sikeres tesztüzem után május 23-án üzembe helyezte a Hamburger Rieger újonnan épített hőerőművét a németországi Spremberg „Schwarze Pumpe” elnevezésű ipartelepén. Az új erőmű 110 megawatt hőenergiát állít elő és 52 új munkahelyet teremt a régióban. A nagyszabású, 140 millió eurós beruházás hosszú távon fogja biztosítani a Schwarze Pumpe ipartelepen lévő papír- és hullámalappapír gyár energia ellátását. A hőerőmű a legújabb technológiai szabványok szerint épült, és a sprembergi gyár teljes hőenergiaigényét ki fogja elégíteni. Emellett az új erőmű körülbelül 17 megawattot fog betáplálni a közcélú elektromos hálózatba. A Hamburger Rieger a bécsi központú Prinzhorn Holding része, amely Európa egyik piacvezető szereplője az újrahasznosítás, valamint a papír- és csomagolóipar területén. A Prinzhorn Holding a sprembergihez hasonló nagyságrendű és technológiai színvonalú beruházást tervez a Hamburger Hungária dunaújvárosi üzemében.

Az újonnan épült egysoros rostélyos tüzelésű erőmű 110 megawatt teljesítményre képes. A kapcsolt hő- és villamosenergia-termelés a papírgyár számára 60 százaléknál is jóval nagyobb energiahatékonyságot biztosít. A sprembergi telephelyen a Prinzhorn Holding jelentős beruházásokat végzett ez idáig: a papír- és hullámalappapír gyár 2004-es létrehozása óta összesen mintegy 380 millió eurót fektetett be, amivel 460 új munkahelyet hozott létre a korábbi Kelet-Németországhoz tartozó iparvidéken.

A Prinzhorn Holding körülbelül 3650 főt foglalkoztat 12 országban. A vállalatcsoport Európa egyik piacvezető szereplője az újrahasznosítás, valamint a papír- és csomagolóipar területén. Évi 1,7 millió tonna hullámpapírt állít elő újrahasznosított papírból, éves forgalma eléri az 1 milliárd eurót. A családi tulajdonban lévő Prinzhorn Holding székhelye Bécs mellett található, tevékenysége három divízióba szervezett: a Hamburger Recycling papírhulladék gyűjtésével és forgalmazásával, a Hamburger Containerboard hullámpapír előállításával, a Dunapack Packiging pedig hullámkarton csomagolási megoldásokkal foglalkozik.

Kapcsolódó cikkek