Cégvilág

Felbecsülik a Magyar Posta vagyonát: Paloták és üdülők a listán

Értékbecslők járhatják majd be a Magyar Posta több mint ezer ingatlanát. Paloták és üdülők is szerepelhetnek majd a listán.

Közbeszerzési eljárást írt ki a Magyar Posta a tulajdonában lévő ingatlanok vagyonértékelésére. Az ajánlatokat május 29-ig várja az állani cég. „Az 1792 darab ingatlan piaci értékének meghatározása, majd évenkénti értékaktualizálása az ajánlattételi dokumentációban részletezettek szerint” – áll a pályázati anyagban. A szerződés időtartama alatt opcionálisan ingatlanszakértői tanácsadást lehet megrendelni nettó 9 millió forintos keretösszegben.

A Magyar Posta által meghatározott ingatlanjainak pontos alapterületének, és műszaki jellemzőinek meghatározása pedig nettó 40 millió forint erejéig lehetséges.

A posta ingatlanügyeit az Állami Számvevőszék már több jelentésében is kritizálta. „A vizsgált években az ingatlangazdálkodás stratégia, illetve részletes vagyon- és raktár-gazdálkodási tervek nélkül zajlott. Az ingatlanértékesítés kontrollrendszere nem volt képes teljes körűen biztosítani a gazdaságossági szempontok érvényesítését. Egyes értékesítések következménye anyagi hátrány (például Szántód, Siófoki Gyermeküdülő), vagy szabálytalan szerződéskötés, illetve előnytelen bérleti szerződés megkötése volt (Posta Oktatási Központ). A raktárkapacitások optimalizálásának hiánya kihasználatlan tárolási kapacitáshoz vezetett” – áll az ÁSZ 2011-es jelentésében.

A Magyar Posta székházügyével pedig egy 2009-es jelentés foglalkozott. Eszerint a Magyar Posta új irodaházban történő elhelyezését az ingatlanok korszerűsítésének szükségességével, valamint gazdasági és irányítási hatékonysági szempontokkal indokolta a társaság menedzsmentje. Ezt egyértelműen alátámasztó számítások azonban nem készültek. „A Posta székházának és a Szugló utcai ingatlan értékesítéséből tervezett 7,2 milliárd forint bevétel helyett mindössze 5,5 milliárd forint realizálódott” – olvasható a dokumentumban. A rendőrség pedig még az idén is vizsgálta a Dunavirág utcai irodaház bérleti szerződésének keletkezési körülményeit. A gyanú szerint 12 milliárd forintos károkozás történt. A számvevők szerint
a kötelezettségvállalási nyilatkozatban szereplő euró forintra átszámított összege a szerződés aláírásakor meghaladta a 12 milliárd forintot, a döntéskor azonban alatta volt. Leszögezték: a hosszú távú időtartam, valamint a megbízható és fizetőképes bérlő személye miatti kedvező feltételek nem érvényesültek az árban megfelelően.

A társaság azóta megszerezte a Benczúr Ház teljes tulajdonjogát is. Az egykori szakszervezeti székházban kapott otthont a teljes második emeleten (és az alagsorban) a Magyar Posta Múzeuma. Emellett a felújított termek kisebb rendezvények lebonyolítására is alkalmasak. A XIX. század végén épült háromszintes palota értékének felbecslése nem lesz egyszerű feladat. Az ingatlan 52 százalékát a tulajdonostársaktól vásárolta vissza az állami cég.

„Ingatlanberuházások keretében új posta épült Komáromban és Devecserben, Siklós és Aszód postákat rekonstruáltuk, Sashalom posta felvételi terét átalakítottuk. Különböző postákon zajló felújítási munkálatok mellett postaboltok kialakítására is sor került” – olvasható a Magyar Posta 2011-es jelentésében. Ebből kiderül, hogy a vállalat jelentős üdülővagyonnal is rendelkezik: 53 jóléti intézményben 9817 fő pihenhetett a 3895 beutaló révén. A mérleg ingatlanok és a kapcsolódó vagyoni értékű jogok rovatában 37,1 milliárd forint szerepelt.

Fellebbezett a Feibra

Még április végén döntött úgy az NMHH, hogy az osztrák állami tulajdonban álló Feibra Kft. egyelőre nem felel meg a postai szolgáltatásokkal kapcsolatban valamennyi előírt jogszabályi feltételnek, ezért nem tudja kiadni számára a szolgáltatási engedélyt. Úgy értesültünk, hogy a cég beadta a fellebbezését, jelenleg várja a döntést. A vállalat az idén januárban engedélykérelmet nyújtott be a hatósághoz, hogy az ország egész területére kiterjedő általános postai tevékenységet végezhessen. A hatóság szerint a cég számviteli eljárásai jelenleg még nem kellően áttekinthetőek.

becslés vagyon ingatlanvagyon posta
Kapcsolódó cikkek