Cégvilág

Feldarabolhatják a Kapuvárit

Első körben senki nem látott fantáziát a kapuvári húsgyártásban, az eszközök külön-külön való értékesítéséről azonban még nincs döntés. Akárhogy is lesz, a kombinát több mint 8 milliárdos tartozásának csak töredéke folyhat be végül a kasszába

Egyre valószínűbb a kapuvári húsipari tevékenység végleges megszűnése, és a Kapuvári Hús Zrt., valamint a késztermék-gyártást végző Kapuvári Bacon Kft. vagyonelemeinek egyenkénti értékesítése, miután a korábbi érdeklődések ellenére nem érkezett egyetlen ajánlat sem a cég megvételére.

„Az első kör eredménytelensége nem lepett meg, az ágazat helyzete, vagy a potenciális vevők taktikai megfontolása is indokolhatja mindezt” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Jendrolovics Pál Péter, a Kapuvári Hús Zrt. felszámolóbiztosa.

A cég eszközállománya piaci szereplők szerint vegyes állapotban van, ez szintén az elemenkénti értékesítés mellett szólhat. Információink szerint a vágóvonal két évtizedes technológiát képvisel, és hűtőrendszer sem kellően hatékony, igaz, mindkettő működőképes. Lapunk értesülései szerint mégis inkább a késztermék-gyártósorában lehet fantázia. Piaci szereplők szerint a cégcsoport feldolgozási tevékenységét végző Kapuvári Bacon Kft. érlelőkamrái, szeletelőgépei és vákuumcsomagoló berendezései jelenthetnek jó vételt. Ha sor kerül a két húsüzem elemenkénti értékesítésére, ezekre a tételekre valószínűleg viszonylag könnyen akad majd vevő.

Hogy külön-külön, vagy esetleg mégis egyben értékesítik a céget, az ma még nem eldöntött kérdés. „Első körben nettó 2 milliárd forintért, integráltan próbáltuk meg értékesíteni a két cég eszközeit. Miután ez nem járt eredménnyel, el kell dönteni, hogy alapvetően a gyár újraindítását lehetővé tévő egyben való értékesítéssel kell-e ismét próbálkozni, vagy jöhet-e az elemenkénti értékesítés. Azt szeretnénk, hogy ez a döntés május 15-ig megszülessen” – nyilatkozta lapunknak Jendrolovics Pál Péter.

Ha a cég a mostani áron, azaz 2 milliárdért elkelt volna, az is csupán a tartozások töredékének rendezésére lett volna elegendő. A kombinát teljes tartozása több mint 8 milliárd forintra tehető. Bonyolítja a helyzetet, hogy a jogszabályok szerint a jelzálog-biztosítékkal rendelkező hitelezők juthatnak hozzá a pénzükhöz először, a bérjellegű követelések csak a szabad pénzeszközök esetén vannak az első helyen a sorban.

Ennek ellenére a bérgarancia-alapból történt lehívás terhére már kifizették a dolgozók legtöbb követelését. „A fizetések és a végkielégítések több mint 90 százalékát már megkapták a dolgozók” – mondta el a felszámolóbiztos.

A beszállítók vannak a sor végén, igaz, döntő többségük már korábban gondoskodott megfelelő óvintézkedésekről. Legtöbbjük már évek óta csak egy harmadik cég által biztosított módon szállított árut, az utolsó időkben pedig már csak azonnali készpénzfizetés ellenében lehetett a beszállítók teherautóiról lerakodni Kapuváron.

Lapunk információi szerint azonban még így is tetemes, összesen 400 millió forintos bukást lesz kénytelen elkönyvelni egy hazai és egy szlovákiai élőállat-beszállítói kör, akik ilyen óvintézkedések nélkül, vagyis „nyitva” szállítottak Kapuvárra.

A dolgozók hiába várnak

„A húsipar gondjai nem oldódtak meg azzal, hogy ideiglenesen megoldás született néhány cég helyzetére. Emiatt az ágazatban ma már szinte lehetetlen béremelésről tárgyalni” – nyilatkozta lapunknak Kapuvári József. A Húsipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint az ágazat dolgozói jelentős pozícióromlást szenvedtek el az elmúlt években. A Kapuváron maradtak egy része pedig hiába vár a végkielégítésére – állítja az elnök, aki hozzátette: „szakszervezeti szempontból ezt sérelmezem, mert nem a dolgozók tehetnek egy cég eladósodásáról.”


Kapuvári
Kapcsolódó cikkek