Az orosz állami Rosznyefty társaság csökkentette a kisebb oroszországi olajfinomítóknak történő szállításait, amióta megvette a TNK-BP társaságot, idéz helyi kereskedőket a Reuters. A kereskedők szerin emiatt a belföldi árak a világpiaciak fölé mentek.

A társaság nem kommentálta az iparág-szerte hallható vádakat, amelyek alapján az eladások visszafogásával az lenne a célja, hogy eladásra vagy leállásra kényszerítse a korábban a TNK-BP árnyékában élt kis feldolgozókat.

Lépésével sok más oroszországi olajtermelőt, például a Lukoilt is arra ösztönözte, hogy sokéves mélységbe csökkentse az exportját, helyette pedig belföldön értékesítsen. A júniusi szállítású belföldi olajárak a májusihoz képest 20 százalékkal magasabbak, ami a helyi eladást sokkal vonzóbbá teszi a kivitelnél. E fordulat hatását erősíti, hogy a világpiaci olajárak egyébként is lefelé tartanak.

A kereskedők azt is állítják, hogy tavaly júniusban a spot piaci olaj ára 9 hónapra szökött, amikor bejelentették a TNK-BP megvásárlását, és hirtelen eltűnt a piacról a Rosznyefty olaja, amely a forgalomnak egyébként körülbelül a harmadát tette ki. Az állami cég nem szállított például az afipsztki és a habarovszki feldolgozónak, közben a saját exportja is kisebb lett. „Addig a TNK-BP-től vásároltunk, de most a Rosznyefty azt mondta, hogy nem ad olajat. Szerezzünk mástól” – idézi egy helyi finomító kereskedőjét a hírügynökség.

Az csökkenése miatt esnek az orosz állam adóbevételei is. A Rosznyeftyet Vlagyimir Putyin elnök szövetségese, Igor Szecsin irányítja, aki a Reuters többszöri kérésére sem kívánt nyilatkozni.