Cégvilág

Jövőre nem lesz áramzavar a Mátrában

Jelentős veszteséget okoznak a mátrai idegenforgalomra építő cégeknek a rendszeres helyi áramszünetek. Az ÉMÁSZ jövőre ígér megoldást. A kérdéssel a Kossuth Rádió foglalkozott.

Javítani kell a mátrai áramszolgáltatáson, ebben valamennyi fél egyetért. Kérdés azonban, hogy miből? – erről folyt a vita az elmúlt hónapokban.

A helyben működő vállalkozások hálózatfejlesztési és karbantartási díjat fizetnek, amiből biztonságosabbá lehetne tenni az áramellátást – mondta a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában Erbeszkorn Tamás, a Mátraszentistván Sípark marketingvezetője.

Hozzátette: amikor a vállalkozók megépítették a síparkot, 13 millió forint hálózati hozzájárulást fizettek, amely összegen felül évi másfél millió megy el fenntartásra. Mint a cég képviselője elmondta, úgy gondolják, hogy ezekből a pénzekből lehetne arra visszaforgatni, hogy az áramhálózatok stabilan működjenek.

A síparkot az elmúlt hónapokban összesen több mint 10 millió forintos kár érte áramszünet miatt, azzal, hogy működésképtelenné váltak beléptető kapuk, konyhai berendezések. Az igazán jelentős kiesést az okozta, hogy, miután nem működtek a felvonók, azok is azonnal hazamentek, és visszakövetelték a bérletek árát, akik már előzőleg beléptek a pályára. Hoffmann József helyi szállodaigazgató elmondta, náluk számítógépek mentek tönkre, valamint a kazánokkal is gondok adódtak, amelyekhez szerelőt kellett hívni. A közvetlen káruk több százezer forint, de ennél nagyobb a csalódott vendégek későbbi elmaradása miatti veszteség.

Balázs József, a térség országgyűlési képviselője a nyilvánossághoz, majd a parlamenthez fordult, hogy megoldást találjon a sorozatos mátrai áramszünetek kivédésére.

A képviselő elmondta, már elindultak azok az előkészítő munkálatok, amelyek a mátrai áramkrízisek megszüntetését eredményezhetik majd. Megkezdődött a helyi áramellátó hálózat automatizálása, amellyel gyorsabbá válhat a gondok elhárítása. A jövőben nem manuálisan, emberi erővel, hanem informatikai eszközökkel tudják ellenőrizni, hogy mely szakaszon történt probléma. Érdemi egyeztetés történik a napokban a vezetékek melletti veszélyes fák gallyazása, kivágása érdekében. Erre a munkára az Émász áramszolgáltató a korábbi évekénél jelentősebb összeget biztosít. A legfontosabb azonban, hogy több kábelszakasz esetében megindult a földbe helyezés tervezése.

A Mátra lábánál fekvő Gyöngyös polgármestere, Faragó László a Kossuth Rádió műsorának azt mondta, a térségben működő vállalkozások többsége az idegenforgalomból él, és a lakosság jelentős része is ebben az ágazatban dolgozik. Alapvetően nincs más lehetősége a környéken élő embereknek – fogalmazott az önkormányzati vezető.

A tárgyalássorozatnak köszönhetően az ÉMÁSZ a költségesebb, de üzembiztosabb kábelhálózati állomás telepítését választotta – mondta Boros Norbert, az áramszolgáltató szóvivője. A cég már csak az engedélyekre vár, így azt ígérik, a következő téli szezonra megszűnik az áramingadozás.

mátrai áramszolgáltatás Émász
Kapcsolódó cikkek