Cégvilág

Több mint ötezer nemzeti dohánybolt nyit meg hétfőn

Több mint 5000 nemzeti dohánybolt nyit meg hétfőn, július 15-től már csak ezekben lehet dohányárut kapni Magyarországon. 1415 településen nem nyílt meg új trafik, ezeken a helyeken mozgóárusítás lesz. Az MSZP, ha kormányra kerül megsemmisíti a dohánybolt-pályázatokat.

A koncessziós jogot nem nyert hagyományos trafikok július elsejéig vehettek cigarettát, amelyet július 15-ig adhatnak el. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Vám- és Pénzügyőri Igazgatóságai szinte valamennyi engedélykérőnek kiadták a trafikok nyitásához szükséges működési engedélyeket, így a vámhatóság részéről nincs akadálya a trafikok július elsejei nyitásának - közölte a

A hivatalhoz a legutóbb közzétett adatok szerint 5310 engedélykérelem érkezett, amelyből 5258 engedélyt már ki is adott a NAV. A fennmaradó néhány engedélykérelem esetében is arra törekszik a hatóság, hogy a lehető leghamarabb kiadja a trafikosok számára a szükséges engedélyt, ha a törvényi előírásoknak megfelelnek.

Légrádi Petra, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. marketing és kommunikációs vezetője közölte,, hogy 5297-en vállalták a július elsejei nyitást, amelyet a zrt. ellenőriz is. Hozzátette: 1415 olyan település van, ahol nem volt eredményes pályázat az első kör után; de ezekre újabb pályázatot írtak ki, amit július elsejéig lehetett beadni. Ezen pályázatok kapcsán a törvényben foglaltak szerint 6 hónapon belül eredményt hirdetnek.

A Fidesz szóvivője vasárnap azt mondta Pécsett, hogy mozgóárusítással oldják meg az ellátást hétfőtől azokon a településeken, ahol még nincs eredménye a trafikpályázatnak. Hoppál Péter szerint minden átálláskor előfordulhatnak időleges zavarok, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. azonban mindent megtesz az ellátás zavartalansága érdekében. "Reméljük, hogy a cég hamar megoldja a problémákat, mert a fogyasztók érdekeit szem előtt kell tartani, ki kell szolgálni azokat, akik hozzá akarnak jutni a dohánytermékekhez" - tette hozzá a kormánypárti politikus.

Légrádi Petra emlékeztetett arra, hogy a törvény alapján ha egy településen eredménytelen volt a koncessziós pályázat vagy megszűnt a trafik, az állam a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt., illetve az általa feljogosított személy útján is gyakorolhatja az árusítási jogosultságot az eredményes pályázatig. A marketing és kommunikációs vezető hangsúlyozta, hogy várhatóan hétfőtől működik majd a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. honlapján a boltkereső, és nemsokára elérhető lesz az okostelefonos boltkereső alkalmazás.

Közel 300 pályázat érkezett arra a felhívásra, amelyre a korábbi koncessziós pályázaton vesztes, legalább 20 éve trafikot üzemeltetők jelentkezhetnek. A pályázatok eredményeit hamarosan közzéteszik,.
A fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvényt (trafiktörvényt) tavaly szeptemberben fogadták el. A dohányboltokban eredetileg csak dohánytermékeket lehetett volna kapni, a parlament azonban már decemberben engedélyezte, hogy lottót és sorsjegyet is áruljanak, majd februárban szeszes és energiaitalok, kávé, ásványvíz, üdítők és újság árusítását is lehetővé tették. A törvény májusi módosításával - amelyben tízszázalékos garantált árrést biztosítottak a dohánytermék-kiskereskedőknek - a termékkör tovább bővült: a trafikokban jégkrémet és fagylaltot is árulhatnak.

A jogszabály megtiltja a fiatalkorúak kiszolgálását, és azt is előírja: meg kell tagadni a cigaretta értékesítését, ha fennáll a gyanúja, hogy a felnőtt vásárló 18 éven alulinak adja tovább azt. Fiatalkorúak nem csak cigarettát, mást sem vásárolhatnak a trafikokban.

Két nappal a trafikok nyitása előtt, a kiskereskedők trafiknyitáshoz szükséges engedélyeinek megszerzésével párhuzamosan, a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. aláírt szerződéseinek száma meghaladta a négyezret, azaz az engedéllyel rendelkező kiskereskedők 80 százalékát. Az utolsó napokban létrejött megállapodások száma naponta meghaladta az ötszáz darabot.

Szanyi: Titkos találkozók haveri trafikosztogatásai

Az MSZP szerint a Fidesz "velejéig romlott, korrupt törvénykezésének" jelképévé vált a "trafikmutyi" - kommentálta Szanyi Tibor a Medián közvélemény-kutatását. A cég legutóbbi, május végi felmérése során megkérdezettek 68 százaléka szerint "a kormány elsősorban politikai szempontok alapján döntött, és többnyire a Fideszhez kötődő személyek kaptak trafiknyitási jogot". Szanyi szerint világossá vált, hogy az emberek kétharmadának elege van a kétharmadból. Az MSZP-s honatya szerint mindenki látja már, hogy "a titkos találkozók haveri trafikosztogatásai Orbán Viktor tolvajkormányzásának legotrombább megnyilvánulásai". Közölte azt is, ha pártja kormányra jut, megsemmisíti a dohánybolt-pályázatokat, és új, igazságos pályázatot ír ki.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal Vám- és Pénzügyőri Igazgatóságai garantált árrés NAV mozgóárus újság üdítő energiaital jégkrém MSZP Légrádi Petra lottó BAT Pécsi Dohánygyár Kft. trafik ásványvíz kávé trafiktörvény sorsjegy Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. szeszesital engedély koncessziós jog cigaretta trafikmutyi Szanyi Tibor
Kapcsolódó cikkek