Cégvilág

Új vízkezelő telep az ISD Kokszolóban

Dunaújvárosban felavatták az ISD Kokszoló Kft. új technológiai vízkezelő telepét. A hárommilliárd forintos beruházással a kokszolási folyamat során keletkező vizekből a nitrogént és a szerves összetevőket biológiai úton tudják eltávolítani.

Evgeny Tankhilevich, az ISD Dunaferr Zrt. cégvezetője elmondta, hogy a vállalatcsoport helyzete nehezebb lett, de ennek ellenére a menedzsment folytatni fogja a modernizációt, amelynek újabb állomása a vízkezelő rendszer korszerűsítése.

Orova István, a kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy a kokszolómű 1986-os megnyitása után egy évvel kezdte meg működését a technológiai vízkezelő telep. Eddig a fenol- és ciánvegyületeket távolították el baktériumok segítségével, most már a nitrogéntartalmat is ártalmatlanítani tudják.

A horvát Ekoloski Inzenjering biztosította a szükséges mikroorganizmus-kultúrát és kidolgozta a tervezési alapadatokat. A 10 millió eurós fejlesztés tervezési és kivitelezési munkálataiban több magyar cég is részt vett. A beruházás során a meglévő hat vízkezelő medencét felújították, és további három medencét építettek. Ezzel a vízkezelő telep kapacitása 4502 köbméterről 9652 köbméterre nőtt. Az új medencékben új baktériumok dolgoznak, és néhány hónap múlva minden igényt kielégítő víz hagyja el a gyár területét - mondta az ügyvezető igazgató.
A kibővített vízkezelő telep naponta maximum 1850 köbméternyi vizet tud megtisztítani.

 

vízkezelő Dunaújváros kokszoló
Kapcsolódó cikkek