Cégvilág

A megszorítások miatt pusztulnak a műemlékek - Rómát figyelmeztette az UNESCO

„Az elmúlt öt évben kétharmaddal csökkentek a kultúrára fordított költségvetési kiadások” – így panaszkodott egy tegnap megjelent lapinterjúban Massimo Bray kulturális miniszter.

Jelenleg csupán a büdzsé 1,1 százalékát fordítják kultúrára Olaszországban, míg Írországban ez az arány 7,4, Spanyolországban 3,3, Franciaországban pedig 2,5 százalék.

A forráselvonás különösen érzékenyen érintette az ország régészeti kincseinek állagát. Több műemléket be is kellett zárni a látogatók biztonságát fenyegető sziklaomlások miatt.

Az ENSZ kulturális ügyekkel foglalkozó szervezete, a UNESCO helyi vezetője pedig arra figyelmeztette a napokban a római kormányt, hogy sürgősen rendezze Pompeji helyzetét - számol be az AFP. A szaktárca vezetője azonnal reagált az UNESCO felszólítására. Bray azt mondta: Pompeji az ország egyik szimbóluma, az UNESCO megkongatta a vészharangot, amit komolyan veszünk. A római kormány amúgy még februárban 105 milliós eurós, 2015-ig tartó projektet – amiből közel 42 milliót uniós forrásból teremtenek elő – indított el a pompeji műemlékek állagának megőrzésére. Az Európai Bizottság szerint a projekt révén 2017-re 2,6 millióra nőhet a Nápoly melletti helyszínre éves szinten ellátogató turisták száma a jelenlegi 2,3-ról.

Pompeji mellett a római Colosseum állapota is hagy kivetnivalót maga után. Az elmúlt években ugyanis kődarabok hullottak le az építményről, illetve szakértők szerint meg is süllyedt a legnagyobb római kori amfiteátrum. Az elmúlt évtizedben amúgy évi egymillióról hatmillióra nőtt az idelátogató turisták száma köszönhetően a Gladiátor című filmnek.

római régészet műmelék
Kapcsolódó cikkek